Ga naar Content

Laren legt petitie naast zich neer en houdt vast aan aanpassen veelbesproken vijver

Laren houdt vast aan haar plannen om van de Spiegelvijver op de Brink een grote waterberging te maken en legt de petitie voor behoud van de bestaande vijver naast zich neer. Het tegengaan van overtollig regenwater is volgens de gemeente te belangrijk. De petitie werd de afgelopen weken meer dan 2.200 keer ondertekend door betrokken Laarders. 

Foto: NH Media / Ingmar Meijer

Er klinkt al langer veel protest tegen het Larense plan met de vijver. Volgens tegenstanders zou de aanleg van de grote 'waterbergvijver' ten koste gaan van het beschermd dorpsgezicht en dat zou ook economische consequenties hebben. Met de nieuwe vijver zou Laren minder aantrekkelijk zijn, waardoor het winkelend publiek van buiten minder snel langskomt, zeggen tegenstanders. 

De populaire petitie werd drie weken geleden overhandigd aan burgemeester Nanning Mol en wethouder Jan den Dunnen. 

Dansen in het regenwater

Naar eigen zeggen hebben burgemeester en wethouders 'zorgvuldig gekeken' naar de bezwaren die in de petitie staan, maar ze zijn genoeg overtuigd.

De aanleg van de 'waterbergvijver' is simpelweg te belangrijk. De vijver is een belangrijke stap in het werk om Laren 'regenklaar' te maken. Bij fikse regenbuien is het in hartje Laren al snel tot aan de enkels dansen in het regenwater. 

Wethouder Den Dunnen geeft daarnaast aan dat er een lang en zorgvuldig proces vooraf is gegaan aan het besluit van de gemeenteraad om de vijver te veranderen. En niet alleen dat: veel Laarders hebben er ook over meegepraat.

Sterker nog: het idee van een natuurlijke vijver komt uit de samenleving zelf, zo schrijven burgemeester en wethouders in een uitgebreide brief aan de initiatiefnemers van de petitie. "Dit plan scoorde het beste. Tijdens de tweede bijeenkomst en via een vragenlijst hebben we dit plan voorgelegd aan bewoners en ondernemers en gevraagd om feedback. Dat leverde vooral veel positieve reacties op en inhoudelijke feedback. Naar aanleiding van deze feedback, onder meer die van u, is dit plan nog op een aantal punten aangepast, waaronder omvang en diepte", luidt de uitleg. 

Naar de rechter

Hoe nu verder is de vraag? Eind vorig jaar is de vergunning voor de aanleg van de vijver al verleend. Maar daar zijn wel bezwaren tegen ingediend, die nog behandeld zullen worden. Daarnaast krijgt de kwestie over de vijver een juridisch staartje, want er is al een 'voorziening' aangevraagd bij de rechtbank. Volgende week woensdag treffen beide partijen elkaar in de rechtbank. 

Inmiddels is de gemeente de zogeheten aanbestedingsprocedure begonnen. In de loop van deze maand moet duidelijk zijn welke aannemer de vijverklus gaat klaren. Als alles volgens het snelste schema verloopt dan moet het werk in de periode februari tot april geklaard zijn en anders wordt dat dit najaar, zo stelt het college.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.