Ga naar Content

Hoorn maakt zich op voor nieuwe piek van hoogwater: pompen staan klaar

In Hoorn wordt vanavond opnieuw een piek van het hoogwater verwacht. Gisteren sijpelde het water op het Visserseiland op verschillende plekken al door de zandzakken, dus houdt de gemeente de situatie extra in de gaten. Met pompen kan het water dat richting de gevels gaat, worden weggepompt.

Visserseiland in Hoorn - Foto: NH/Maarten Edelenbosch

Sinds oudejaarsdag is er overlast op het Visserseiland en de naastgelegen Grashaven. Uit voorzorg heeft de gemeente eerder al over lengte van de hele straat een dijk gemaakt van big bags met zand.

Dat werkte lange tijd prima, totdat het water gisteren toch zo hoog kwam te staan dat het door de zandzakken sijpelde. Het leverde geen directe problemen op voor de omwonenden, maar de gemeente kijkt samen met de brandweer bij herhaling hoe het water weggepompt kan worden. 

Oostenwind zorgt voor nieuwe piek hoogwater

Want door een harde oostenwind komt er opnieuw water richting het Visserseiland. De piek, mogelijk groter dan gisteren, wordt tussen 18.30 en 19.30 uur verwacht. De situatie wordt vanavond, maar ook vannacht nauwlettend in de gaten gehouden.

Lees ook

Bijkomend probleem is de vorst. Die zorgt ervoor dat de stoep op plekken waar water staat glad kan zijn. De gemeente gaat daarom ook zout strooien. Niet voor het eerst wordt verwacht dat de situatie gaat verbeteren.

Verwachting dat waterpeil gaat dalen

Volgens Rijkswaterstaat kan het water van het Markermeer gespuid worden richting het IJsselmeer. Afhankelijk van de wind kan het water dan tot enkele centimeters per dag, of nog sneller, zakken. De gemeente hoopt dat vanavond dan ook de laatste hoogwaterpiek zal zijn.

Bekijk hieronder het verhaal wat we gisteren maakten bij het Visserseiland:

Hoogwater door zandzakken bij Visserseiland in Hoorn - NH Nieuws

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]