Ga naar Content

Mallorca-hoofdverdachte Sanil B. keert zich fel tegen justitie: "Kunt u wel slapen 's nachts?"

Mallorca-hoofdverdachte Sanil B. heeft zich op de laatste dag van het hoger beroep over het geweld tegen Carlo Heuvelman, fel gekeerd tegen justitie. Er wordt volgens hem een grote fout begaan door hem zwaar te veroordelen. "Ik kan voor mezelf weten dat ik 'nul komma nul' heb bijgedragen aan het overlijden van Carlo", pleitte hij voor het laatst voor zijn onschuld. 

Foto: NOS

Alle zeven verdachten kregen vanmorgen voor het laatst het woord. Een aantal lezen voor van papier, waaronder Kaan B.: "Ik ben mij bewust geworden van de fouten die ik heb gemaakt en de schade die ik heb veroorzaakt. De slachtoffers en nabestaanden hebben hieronder geleden. Dat spijt mij ontzettend."

Mees T. lijkt even meer te willen vertellen. Hij wordt stil en raakt geëmotioneerd. "Ik wil graag het laatste woord gebruiken, omdat er van mijn kant nog wat gezegd moet worden en dit mijn laatste kans is om de jongens nog aan te spreken", verklaart hij. Dan richt hij zich op zichzelf. "Ik heb helaas een aandeel gehad in de enorme hoeveelheid geweld. Vandaag benut ik mijn laatste gelegenheid om mijn excuses aan te bieden. Ik zal nooit meer geweld gebruiken, zoals ik dat op Mallorca heb gedaan." 

Veroordeeld door de media

Hein B., die door justitie ook lang gezien werd als hoofdverdachte voor de dood van Carlo Heuvelman, zegt spijt te hebben van wat er allemaal die avond is gebeurd. "Ik zou deze domme fout mijn hele leven bij mij moeten dragen."

Ook gaat hij in op de nieuwe strafeis van het OM, waarin Hein niet meer wordt aangemerkt als hoofdverdachte. "Ik ben wel blij dat justitie nu net zoals de rechtbank eindelijk erkent dat ik niet in het signalement pas en vrijspraak eist voor de betrokkenheid bij de mishandeling van Carlo."

Wel zegt hij dat hij, ondanks dat hij nu niet meer als hoofdverdachte gezien wordt, in de media toch al veroordeeld is. "Door de overweldigende media-aandacht zal ik voor altijd te vinden blijven als hoofdverdachte van de Mallorca-zaak, terwijl dat niet het geval is. Dat alleen al is een straf op zich."

'Ik zie uw hof als mijn laatste hoop op recht'

Sanil B.

Het meeste vuurwerk komt van hoofdverdachte Sanil B., die als enige een jarenlange celstraf boven het hoofd hangt voor de doodslag van Carlo Heuvelman. 

Fel statement Sanil B. 

Ook hij vindt dat hij foute keuzes heeft gemaakt die avond en dat hem dat spijt. Daarna spreekt B. justitie en het hof aan. Hij raakt geëmotioneerd. "In deze zaak moesten we het hebben van de waarheidsvinding, en met alle respect, ik vind dat dat niet is gebeurd. In mijn ogen is er genoegen genomen met: het wordt lastig, dan pakken we deze maar. En dat was ik. Heel Nederland wordt een fout antwoord gegeven. Ik kan voor mezelf weten dat ik 'nul komma nul' heb bijgedragen aan het overlijden van Carlo en ik zeker niet met mezelf had kunnen leven wetende wie dat wel had gedaan", zegt hij. Ook spreekt hij justitie fel toe. "Kunt u wel slapen 's nachts, wetende dat u een onschuldige in de gevangenis stopt?"

Hij zegt ten slotte dat hij niet gestraft wil worden voor iets wat hij niet heeft gedaan. "Ik zie uw hof als mijn laatste hoop op recht."

De uitspraak in het hoger beroep wordt half maart gedaan. 

Lees ook