Ga naar Content

Gemeente Zandvoort: 'Vlottrekken kotter is donderdag alleen vanaf de boulevard te zien'

Niemand mag donderdagmiddag in de buurt van garnalenkotter IJM 22 komen. Het strand wordt heel ruim afgezet en strandafgangen gaan dicht. Dat maakt de gemeente Zandvoort dinsdag bekend.  

"De gemeente en Rijkswaterstaat willen geen enkel risico nemen. Stel dat de kabel tussen de boten losschiet en op het strand terugslaat, dan levert dat hele gevaarlijke situaties op", aldus Walter Sans, woordvoerder van de gemeente Zandvoort. 

Opvallend is dat bij de vorige pogingen het strand niet zo breed werd afgezet. "Er is donderdag een zwaardere sleepboot bij betrokken en er komt dan meer druk op de kabel te staan. Ook wordt er nu vanuit een andere hoek getrokken."

Tekst loopt door na de foto.

Kinderen spelen op kotter - Foto: Foto: Laurens Bosch

Groot deel strand verboden terrein

Het vlottrekken van de garnalenkotter is daarom donderdag alleen vanaf de boulevard Paulus Loot te zien voor het publiek. Tijdens de voorbereidingen rijdt er ook zwaar materieel op het strand, maar het is nog onduidelijk of het strand dan ook al 'op slot gaat'. Dat de kotter een publiekstrekker is bleek vorige week al toen meerdere dagjesmensen het strand van Zandvoort bezochten. Kinderen klauterden tegen de boeg en vaders deden pogingen het schip los te trekken. 

Ook de media mogen het strand niet op tijdens het vlottrekken. "Rijkswaterstaat heeft het namelijk al een keer eerder mis zien gaan toen een soortgelijke kabel brak. En we willen niet dat dat hier ook gebeurt", aldus Sans. 

Tekst loopt door na de afbeelding.

Kinderen spelen op kotter - Foto: Foto: Laurens Bosch

"We zijn nog in gesprek met de omliggende strandpaviljoens over hoe we dat donderdag samen met hen gaan oplossen", legt Sans uit. De boot ligt namelijk vlakbij paviljoen Tijn Akersloot.

De bedoeling is dat donderdagochtend om 07.00 uur een sleuf wordt gegraven voor de kotter. Ook om de kotter heen komt een soort vijver. Tegen 13.00 uur wordt de kotter via een ruim één kilometer lange kabel verbonden met een sleepboot uit Scheveningen. Om 15.30 uur is dan het grote moment daar voor schipper Ed Rekers. Als het goed is, is hij dan snel weer op zee en kan hij naar zijn thuishaven in IJmuiden varen. 

NH zendt donderdag de vlottrekpoging live uit. Vanaf de boulevard Paulus Loot is de kotter overigens nog steeds goed te zien.

De gestrande garnalenkotter IJM 22 op het strand van Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]