Ga naar Content

Gestrande kotter nu ook mikpunt van diefstal

Er lijkt een kleine vloek te rusten op de garnalenkotter die een week geleden vastliep op een zandbank voor de kust van Zandvoort. Liepen pogingen om het schip weer vlot te trekken tot nu toe uit op een mislukking, nu is de IJM22 óók nog eens mikpunt van diefstal. Onbekenden hebben het zogeheten tuigage van de kotter ontvreemd. "Ik vind het triest", laat dochter van de eigenaar Lisette Reker weten. "Balen dat dit nog eens bovenop de ellende komt die we al hebben."

Pech blijft de gestrande garnalenkotter achtervolgen: dieven hebben nu ook nog eens het tuigage ontvreemd - NH Nieuws

Om het schip lichter te maken en daarmee de kans te vergroten het vlot te kunnen trekken, is eerder het tuigage van de kotter gehaald. Het betreft een aantal kranen en pijpen die gebruikt worden om de netten aan te bevestigen. Het materiaal werd tijdelijk opgeslagen bij een loods in IJmuiden waar de boot normaal ligt. Vervolgens waren het vermoedelijk metaaldieven die het gisteren hebben gestolen. "Terwijl mijn vader vijftien minuten even een hapje eten aan het eten was, is het meegenomen", vertelt dochter Lisette.

"Mijn vader is een vechter en gaat gewoon door, hij moet en zal die boot daar weg krijgen"

Lisette Reker, dochter schipper

Na het vastlopen van de kotter en de mislukte bergingspogingen is dit de zoveelste tegenslag voor schipper Reker. Toch is van moedeloosheid geen sprake, zo verzekert Lisette. "Hij is een vechter en gaat gewoon door. Hij moet en zal die boot daar weg krijgen. De diefstal is niet fijn maar is geen prioriteit. Maar uiteindelijk is het natuurlijk wel jammer dat dit erbij komt."

Hopelijk woensdag nieuwe poging

Als alles meezit, zal komende woensdag een nieuwe poging worden ondernomen de kotter weer vlot te trekken. Schipper Reker is fulltime bezig daar de voorbereidingen voor te treffen. "Er wordt een geul gegraven", legt dochter Lisette uit. "Het schip dobbert wel als het hoogtij is, maar hij komt niet over de zandbank heen. Dus we willen die geul graven zodat 'ie straks makkelijker door die zandbank heen kan komen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]