Ga naar Content

Groter verlies dan verwacht voor FC Volendam: dik drie miljoen euro tekort

FC Volendam heeft het boekjaar 2022/'23 afgesloten met een min van dik drie miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de club heeft gepresenteerd. Dat is meer dan de verwachting die Volendam uitsprak op de geruchtmakende informatieavond in maart van dit jaar. Toen ging de club nog uit van een verlies van 1,2 tot 2 miljoen euro op een begroting van tien miljoen euro.

Het stadion van FC Volendam voor een wedstrijd - Foto: Pro Shots

Op de informatieavond in De Jozef botste voorzitter Jan Smit openlijk met de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Jaap Veerman. De laatste waarschuwde toen al dat het tekort zou oplopen als FC Volendam zich zou handhaven in de eredivisie. In dat geval zouden er bonussen en premies worden uitgekeerd, waardoor het door het bestuur gepresenteerde tekort van 1,2 miljoen in de ogen van Veerman te rooskleurig was. Hij noemde destijds een bedrag van rond de 2 miljoen euro.

Nu blijkt dat zelfs te laag geschat. Onder druk van de uitspraken van Veerman liet Smit zich die avond ontvallen dat hij persoonlijk garant zou staan voor 1,2 miljoen euro in het geval Volendam dieper in de rode cijfers zou duiken. Het tekort kwam uiteindelijk uit op iets meer dan drie miljoen euro, maar de club zegt een aantal kosten naar voren te hebben gehaald waardoor het hoger uitviel. Daarnaast was het eerste seizoen in de eredivisie een relatief 'duur' seizoen voor FC Volendam, omdat het aan allerlei eisen moest voldoen en alles eredivisie-ready moest maken.

Lage score

Enige reden tot zorg is wel de score die de KNVB heeft gegeven voor de jaarcijfers van FC Volendam. De KNVB heeft de club FRS (financial rating score) van 6 gegeven. Daarmee beoordeelt de voetbalbond de financiële gezondheid van clubs met een score van tussen de 0 en 40 punten. Clubs die minder dan vijftien punten scoren, moeten een financieel herstelplan aan de KNVB tonen. In dit geval geldt dus dat FC Volendam een plan moet schrijven.

Tekst gaat verder.

Lees ook

De definitieve cijfers staan in het jaarverslag 2022-2023 dat de club vandaag op de website heeft gepubliceerd. Door de sportieve stap omhoog groeide de omzet bij FC Volendam van 7,7 miljoen naar 11,2 miljoen. Tegelijkertijd kreeg de club te maken met een forse stijging van de kosten. Zo gaf Volendam aan salarissen bijna 5 miljoen euro uit, tegen 2,9 miljoen een jaar eerder. De post overige bedrijfskosten verdubbelde bijna: van 4,8 miljoen naar 8 miljoen euro. Uit de prognose van het jaar 2023/'24 blijkt dat de bedrijfskosten wel flink zullen zakken en dat de inkomsten flink zullen stijgen. Daardoor verwacht de club om komend jaar positieve cijfers te presenteren.

Miljoenentransfers

Nadat FC Volendam in '21/'22 een verlies van meer dan een half miljoen euro had geleden, zijn de cijfers nu dieprood, terwijl eigen vermogen ontbreekt. Daar staat tegenover dat Volendam dit boekjaar het nodige transfergeld incasseert. De club verkocht Carel Eiting en Derry John Murkin. Voor de transfer van oud-speler Micky van de Ven van VfL Wolfsburg naar Tottenham Hotspur krijgt Volendam een doorverkooppercentage. In het laatste geval gaat het om een bedrag van zo'n 4 miljoen euro. Dat bedrag wordt alleen wel verspreid over een aantal jaren uitgekeerd.

Omdat deze transfergelden buiten het gepresenteerde boekjaar vallen, is er vooralsnog geen reden tot paniek. De club zegt in het jaarverslag dat er 'geen aanleiding bestaat dat de continuïteit van de activiteiten niet geborgd zijn’. Met het huidige uitgavenpatroon is FC Volendam echter ook volgend seizoen gedwongen inkomsten binnen te halen uit transfers om niet in financiële problemen te raken.

Lees ook