Ga naar Content

Weldoener Touwen trommelt BN'ers op om risico Cobra te dragen, weinig steun in raad

Miljonair Marius Touwen mocht gisteravond uitleggen waarom het reddingsplan dat hij samen met het Cobra Museum maakte wel degelijk een stevige basis legt voor een stabiele toekomst. Op het plan kwam de afgelopen dagen een hoop kritiek. Touwen sprak onder andere over een make-over van het museumpand, waarvan hij samen met nog onbekende BN'ers de financiële risico's wil gaan dragen.  

Marius Touwen tijdens het Raadsgesprek - Foto: screenshot livestream vergadering

"Ik ben geen Amstelvener en ook niet een groot fan van de Cobra-beweging, maar wel een groot voorstander van locaties waar de jeugd geconfronteerd wordt met kunst", begon Touwen zijn betoog over waarom het museum moet worden gered

Petitie

Voorafgaand aan dat betoog boden jongeren van de Cobra Academy een petitie om het museum te behouden aan. Die petitie werd in totaal zo'n 13.000 keer ondertekend, veelal door niet-Amstelveners. Voorzitter Jerry Straub van het Cobra Museum kondigde aan dat het huidige bestuur zal opstappen. 

Touwen spreekt in zijn betoog zijn teleurstelling uit over dat zowel het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) als de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) vooral de financiële risico's aan het plan benadrukken. Touwen belooft de raad dat niet de gemeente, maar de miljonair zelf de financiële gevolgen zal dragen als het plan niet goed uitpakt.

"We zijn ook bezig met andere sponsoren die de garantie groter willen maken. 'Bekende Nederlanders' zal ik ze noemen. Ik kan nog geen namen noemen", vult hij daarop aan. Voor de investering van twee miljoen euro die het Cobra in het reddingsplan aan de gemeente vraagt wil Touwen ook wel garant staan. Dat zou dan in de vorm van een zakelijke hypotheek op zijn naam moeten worden georganiseerd. 

Tekst gaat door onder de foto.

Cobra Museum Amstelveen - Foto: ANP

Ook het verwijt van de cultuurraad dat het museum niet wil moderniseren vindt Touwen niet terecht. Met een nieuwe 'marketingman', hip café en make-over van het pand denkt de miljonair zeker een moderniseringsslag te kunnen slaan. 

Touwen is ervan overtuigd dat een 'doorstart' van het Cobra Museum alleen mogelijk is als de gemeente Amstelveen de schulden van het museum aan de gemeente kwijtscheldt en de huur van het pand, dat haar eigendom is, met de helft verlaagt.

Weinig steun

Wethouder van financiën Adam Elzakalai heeft een harde boodschap voor hem: "Dat kan niet en gaan we ook niet doen. De gemeenteraad heeft het gemeentelijk vastgoedbeleid vastgesteld en anders moeten we de huur voor ander gemeentelijk vastgoed natuurlijk ook verlagen." Het college gaf in een brief aan de raad al aan teleurgesteld te zijn over het plan.

Ook het afsluiten van een hypotheek met Touwen als garantsteller om de verbouwing te kunnen betalen is volgens de wethouder niet mogelijk, omdat het pand van de gemeente is en Amstelveen alsnog het risico draagt.

Ook in de gemeenteraad is maar weinig steun voor het reddingsplan dat er nu ligt. Vrijwel alle partijen zijn het erover eens dat de gepresenteerde ideeën in het verlengde van het huidige beleid van het Cobra liggen, een beleid dat al ongeveer twintig jaar in rode cijfers resulteert

Over twee weken moet het college met een voorstel komen: dan krijgen het museum en Touwen meer tijd óf is het direct einde verhaal voor het Cobra.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]