Ga naar Content

Gemeente Amstelveen vindt reddingsplan Cobra Museum 'te risicovol'

De gemeente Amstelveen heeft deze week het reddingsplan van het Cobra Museum ontvangen, maar is niet onder indruk. De plannen zijn te summier en de financiële risico's te groot, vindt het college.

Het Cobra Museum in Amstelveen - Foto: ANP

Dat blijkt uit een brief van het college aan de Amstelveense gemeenteraad. "Het inhoudelijke deel van het plan lijkt een accentverschuiving in plaats van een benodigde volledige koersverandering", schrijft het college. 

Huiskamer van de stad

In het reddingsplan staat dat het Cobra Museum zich als 'huiskamer van de stad' wil richten op drie pijlers: kansenongelijkheid, onderwijs en cultuur. "Samen met de inwoners, doelgroepen, scholen, culturele en maatschappelijke organisaties, ondernemers en de gemeente maken wij van het Cobra Museum een plek waar je elkaar tegenkomt, schoonheid en troost beleeft en ontmoeting en inspiratie creëert en ervaart."

Maar hoe dit er uit moet komen zien, vindt het college niet goed uitgewerkt. Het gemeentebestuur had meer willen lezen over de onderwijsmodules, de verbouwing van het pand en de interactieve broedplaats waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten.

De financiële situatie van het museum bleek eerder dit jaar veel zorgelijker dan het museum de gemeente had voorspiegeld. Het museum voorspelde een verlies van 700.000 euro over 2023 voorspeld. Inmiddels heeft zij het voorspelde verlies bijgesteld naar 450.000 euro. 

Het college wilde noodlijdend Cobra Museum geen subsidie meer geven, waardoor sluiting dreigde. Quote-miljonair Marius Touwen wierp zich op als grote redder door het museum een lening aan te bieden. Cultuurwethouder Raat sprak zijn vertrouwen in Touwen uit en wilde samen aan een oplossing werken. Wel vond de lening altijd al risicovol, omdat het geld ook weer moet worden terugbetaald. 

Ook schrijft het college dat zij vindt dat de financiële risico's vooral bij de gemeente worden neergelegd. Het museum gaat uit van het niet hoeven terug te betalen van de Provinciale Noodsteun (202.551 euro) door bezwaar aan te tekenen tegen deze terugbetaling. Ook gaat het Cobra uit van een lagere huur. Volgens de gemeente staat dit beiden nog niet vast.

Tijdens het raadsgesprek op 15 november gaat het museum een toelichting geven over haar plannen, waarna de raad hierover gaat debatteren. Op 29 november neemt de raad een besluit. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook