Ga naar Content

Vrienden van het Cobra Museum smeken gemeente om museum te redden van ondergang

Kunstliefhebbers uit Amstelveen en omstreken hebben vanavond in het Amstelveense raadhuis een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor het voortbestaan van het Cobra Museum. Ze smeekten de aanwezige raadsleden de subsidie voor het museum niet stop te zetten. De aanwezige raadsleden hoorden de emotionele betogen zonder blikken of blozen aan. In tegenstelling tot de vele aanwezigen die met luid applaus lieten weten achter het museum te staan. 

Het Cobra Museum in Amstelveen - Foto: ANP

De insprekers kregen uitgebreid de tijd om aan de raadsleden uit te leggen waarom het museum niet verloren mag gaan. Als de jaarlijkse gemeentelijke subsidie van 1,2 miljoen euro stopt, zal het museum naar alle waarschijnlijkheid failliet gaan.

Toch is dat het voorstel dat het college van Burgemeester en Wethouders aan de raad doet. Het college is klaar met de financiële puinhoop bij het museum dat dit jaar tot een dieptepunt zal leiden met een verwacht verlies van 700.000 euro. Uit onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren blijkt dat het Cobra Museum sinds 2003 slechts twee jaar geen verlies heeft gedraaid. 

"Wat zal er gebeuren als je het Cobra Museum weghaalt? Wordt het een tapijthal?"

Acteur Jeroen Krabbé

Bekend acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé trapte af met een noodkreet in een ingesproken videoboodschap: "Het Cobra is het hart van Amstelveen, wat zal er gebeuren als je het weghaalt? Wordt het een tapijthal? Hoe zien jullie dat voor je?"

Volgens Krabbé is het Cobra Museum in Amstelveen er een met internationale allure. "Er hangen internationale meesterwerken. Wie heeft dat op dit moment? Niemand, behalve het Cobra Museum." Hij benadrukte de belangrijke taak die de gemeente heeft in het voortbestaan van de culturele instelling. En 'natuurlijk' begrijpt ook Krabbé dat voor niets de zon opgaat en geld rol van betekenis speelt, maar dit kan volgens hem niet de reden zijn dat het museum 'wordt weggegooid'. 

Foto: NH

Voormalig VVD-wethouder Piet van der Heuvel noemde het vraagstuk dat voorligt een 'historisch besluit voor Amstelveen.' Dat onderstreepte ook vrijwilliger in het museum Daniëlle de Kluijver, die de maatschappelijke functie van de culturele instelling benadrukte. 

Museumdirecteur Stefan van Raay sloot zich daar vervolgens bij aan. Hij memoreerde aan de 'onmeetbaarheid' van het museum: "Na de coronaperiode stond er meteen een rij. Wij waren overweldigd door die emotionele blijdschap." 

Vrienden van het Cobra Museum staan achter het museum - NH Nieuws

De publieksonderzoeken van de laatste jaren laten volgens hem zien hoezeer het publiek het Cobra Museum waardeert. "De nationale en internationale waardering voor het Cobra en het team is groot, maar onmeetbaar."

"Kunst zonder mensen leeft niet meer"

Directeur Cobra Museum Stefan van Raay

Museumdirecteur Van Raay benadrukte ook dat de kunst die in het museum hangt niets meer waard zal zijn als het in een loods stof staat te vangen. "Kunst ontroert, troost, daagt uit, verrast en brengt plezier, maar kunst zonder mensen leeft niet meer." Het museum is vanavond een petitie gestart om de deuren open te houden. Die is in een paar uur tijd al meer dan 500 keer ondertekend. Of dat zin heeft, zal volgende week woensdag blijken. Dan neemt de Amstelveense gemeenteraad een definitief besluit over de toekomst van het Cobra Museum.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook