Ga naar Content

Adviesraad: 'Cobra Museum houdt hand weer te makkelijk op bij gemeente'

Als het Cobra Museum wil blijven bestaan, moet het roer volgens de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) drastisch om. Vooral een sterk financiële onderbouwing zou in het huidige reddingsplan ontbreken. "De hand wordt te makkelijk toch weer bij de gemeente opgehouden", staat in een advies van de cultuurraad aan het Cobra. 

Cobra Museum Amstelveen - Foto: ANP

Die reageert op het reddingsplan dat het museum opstelde. De teleurstelling over dat plan wordt niet onder stoelen of banken gestoken. "De hoop was een
vernieuwend plan te lezen, maar het plan leest eerder als losse onderdelen die samen zijn gebracht en geen integraal doordacht geheel vormen", concludeert de adviesraad na bestudering van het plan. 

'Van gisteren'

De vele ideeën die in het plan worden gepresenteerd zijn volgens de raad 'wollig' en 'klinken als plannen van gisteren en niet van morgen.' "Het museum heeft haar kansen vooral laten liggen door geen creatievere vormen van financiering, tentoonstellingsprogramma en randprogrammering uit te denken. De hand wordt te makkelijk toch weer bij de gemeente opgehouden."

Het advies sluit aan bij de mening van het Amstelveense college. Die zei vorige week het reddingsplan van het museum te risicovol te vinden. Ook de adviesraad noemt het voorgestelde financieringsmodel waarin het museum een grote bijdrage van de gemeente verwacht 'kwetsbaar' en 'risicovol.' Het baart de raad ook zorgen dat het Cobra geen potje reserveert om eventuele risico's op te vangen. 

"De schuldenlast neemt voor het museum alleen maar toe"

Amstelveense Adviesraad Cultuur

De bijdrage van Quote500-lid Marius Touwen, die als grote redder van het museum werd bestempeld, vindt de adviesraad summier. Touwen staat slechts garant voor het museum, maar het geld dat hij het Cobra leent moet uiteindelijk weer worden terugbetaald. 

"Daarbovenop wordt nog een lening van twee miljoen euro van de gemeente gevraagd. De schuldenlast neemt daardoor voor het museum alleen maar nog meer toe en de schuldeiserspositie van de gemeente wordt nog risicovoller." Ideeën uit het reddingsplan, zoals het vernieuwen van de gevel, kunnen pas worden uitgevoerd nadat het museum al haar schulden heeft afbetaald. 

Verjongen

De adviesraad drukt het museum op het hart om eens te rade te gaan bij Amstelveners en lokale ondernemers. Ze gelooft niet dat het huidige bestuur en de organisatie een vernieuwende succesformule kunnen ontwikkelen en adviseert om een jongere en frissere wind te laten waaien.

"Als het museum echt wil vernieuwen betekent dat het aantrekken van nieuwe, jongere mensen met baanbrekende innovatieve ideeën. Met dezelfde directie en bestuur gaat het museum de strijd niet winnen", is de harde boodschap. 

Aanstaande woensdag mag het Cobra Museum het reddingsplan voor de gemeenteraad verdedigen. Aansluitend gaat de raad in debat. Naar aanleiding van die bijeenkomsten komt het college met een voorstel waar de raad 29 november over stemt. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]