Ga naar Content

Wachttijd sociale huurwoning in Amstelveen en Haarlemmermeer gemiddeld 19 jaar

Voor een sociale huurwoning stond je eind vorig jaar in de gemeentes Amstelveen en Haarlemmermeer het langst in de wacht. Waar de wachttijd landelijk gemiddeld ruim zeven jaar was, stond je in die gemeentes gemiddeld maar liefst 19 jaar op de wachtlijst. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder de grootste gemeenten van Nederland. 

De renovatie van de sociale huurflat Aquarius in Amstelveen is bijna klaar - Foto: NH Nieuws

In totaal vulden 43 gemeenten de enquête die ze van de NOS toegestuurd kregen volledig in. In Amsterdam zelf was de gemiddelde wachttijd een stuk lager dan in de omliggende gemeentes, namelijk zo'n 12,5 jaar. Een belangrijke reden daarvoor is dat er in de hoofdstad relatief meer sociale huurwoningen zijn dan in de omliggende gemeentes.

Amstelveen is volgens onderzoeksbureau Atlas op dit moment de gemeente met de hoogste woondruk van Nederland. Het aantal gevraagde woningen is daar zo'n 50 procent hoger dan het beschikbare aanbod.

Lees ook

Met de woonvisie 2023-2030 wil Amstelveen ervoor zorgen dat woningen worden gebouwd waar ook daadwerkelijk behoefte aan is. Iets dat in het verleden niet goed is gegaan. De gemeente wil onder andere meer sociale huur- en koopwoningen toevoegen aan nieuwbouwprojecten. 

Thuisloze starters konden in Amstelveen de afgelopen tien jaar tijdelijk terecht in voormalig ouderencentrum Olmenhof, maar moeten daar voor april volgend jaar vertrekken. De starters vragen de gemeente Amstelveen nu om voorrang, maar die zegt dat niet te kunnen geven.

Ook Haarlemmermeer is van plan om meer 'betaalbare woningen' te bouwen. Rondom het Hoofddorpse treinstation wil zij de komende jaren bijvoorbeeld tot tienduizend woningen voor voornamelijk ouderen, starters en kleinere huishoudens bouwen. 

Nieuw puntensysteem

In veertien gemeentes is dit jaar een nieuw puntensysteem voor het toewijzen van sociale huurwoningen ingegaan dat 'spoedzoekers' eerder aan een sociale huurwoning moet helpen. Woningzoekenden kunnen in dat systeem wachtpunten, situatiepunten en zoekpunten 'verdienen'. Ook Amstelland en Haarlemmermeer doen mee. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]