Ga naar Content

Verdachte doodslag Peter Langenberg geeft niet de antwoorden waar zussen zo op hoopten

De zussen van Peter Langenberg hadden gehoopt dat de verdachte vandaag meer duidelijkheid zou geven over wat er zich werkelijk heeft afgespeeld op die fatale Paaszondag in de duinen bij Egmond, maar dat gebeurde niet. "Het was echter al niet onze verwachting", laat hun advocaat weten. "We hadden hen hierop voorbereid. Niettemin wensen ze dat hij een langdurige behandeling zal moeten ondergaan vanwege zijn gewelddadige gedrag."

Foto: NH / Felix Guérain

Peter Langenberg werd op 17 april 2022 dood en ontkleed gevonden in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee. Uit onderzoek wordt duidelijk dat Peter daar seks heeft gehad en DNA-materiaal op zijn lichaam, onder meer sperma, leidt naar Jent S. Die stond vandaag terecht in de Alkmaarse rechtbank.

Lees ook

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Peter heeft die zondag via Bullchat, een platform voor gay-dating, een berichtje geplaatst waarin hij leek te hopen op een seksafspraak in de duinen. Daar trof hij Jent S. die onder invloed van drank en coke was.

Meerdere breuken in gezicht

Maar S. ontkent dat hij een afspraak met hem had. Iets wat het OM en Peters nabestaanden niet geloven. Zijn eigen scenario, dat hij daar met een meisje was en toevallig op Peter stuitte, wordt echter niet ondersteund met bewijs. "En van ene Mia is niets gevonden", stelt het OM, en dat lijkt dan ook een verzonnen verhaal.

S. had al eerder bekend verantwoordelijk te zijn voor de gruwelijke verwondingen waaraan Peter is overleden. Dat deed hij vandaag weer. Het OM zegt daar over: "Het slachtoffer had meerdere breuken in zijn gezicht; zijn oogkassen, jukbeenderen, kaak, gehemelte en neusbeen. Daarnaast had hij zwellingen in zijn hersenen en zijn er aanwijzingen voor verwurging."

"Ik heb alleen twee klappen gegeven, maar misschien waren die iets harder dan ik mij kan herinneren", stelt S. in de rechtbank. Maar voor de meeste vragen van de rechter beroept hij zich echter op zijn zwijgrecht of zegt: "Laten we het hierbij laten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Archieffoto NH

"Deze verdachte is heel duidelijk over waar hij wel en niet over wil praten, dat is hij steeds geweest", analyseert slachtofferadvocaat Wendy van Egmond, die de beide zussen van Peter bijstaat. "Ik denk ook dat hij er naar zichzelf toe niet bij kan wat daar precies gebeurd is en aan vooraf ging."

Spreekrecht

Beide zussen maakten ook gebruik van hun spreekrecht vandaag. "Nooit meer samen lachen en huilen. Nooit meer bellen, even appen. Nooit meer 'hee zus'. Nooit meer voor altijd, en daar kan het recht niets aan veranderen", aldus zus Anja.

Haar jongere zus Paula noemde Jent S. een wolf in schaapskleren: "Je viel Peter beestachtig aan. Als jij je laatste adem uitblaast, zal je je moeten verantwoorden voor je daden. Dat geeft me een beetje hoop."

Van Egmond: "Het mooie van beide zussen is wel dat ze overzicht in deze zaak kunnen houden. Natuurlijk zijn ze heel boos en verdrietig om wat hun broer is overkomen. Maar ze zien ook dat er veel moeilijke kanten aan deze man zitten; dat hij worstelt met dingen. Maar ze nemen het hem niet in dank af dat hij niet wil verklaren in open- en eerlijkheid,"

Volgens het OM maakt dat de verwerking van dit verlies voor de nabestaanden onnodig extra zwaar, en rekent hem dat aan. 

"Met drank en drugs op wordt hij een narcist; erger dan Julius Ceasar en Adolf Hitler samen"

Vader van Jent over zijn zoon

Eerder gaven de naasten van Peter al aan dat de hoogte van de straf niet het belangrijkste is. De wens is wel groot dat het OM haar zin krijgt in haar eis voor tbs. "Om de maatschappij te beschermen tegen hem", aldus het OM.

Want onder invloed van drank en coke wordt hij een ander mens. Zelf houdt Jent S. het op 'minder gezellig'. Zijn eigen vader was eerder veel stelliger over zijn drank- en drugsmisbruik: "Hij wordt een narcist en is dan erger dan Julius Ceasar en Adolf Hitler samen."

"Typische woorden van een vader die zich zorgen maakt", reageert S. daar vandaag op. Ondertussen heeft S. niet willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Er is geen stoornis vastgesteld. Toch pleit het OM dus voor een tbs-maatregel.

"Het dossier geeft bovendien blijk van eerdere geweldsincidenten. In de gehele tijdlijn zie ik een patroon van agressie in combinatie met het gebruik van alcohol en/of drugs", stelt het OM. Ook durft een ex-vriendin niet te getuigen uit angst voor represailles.

Langdurige behandeling

"Zonder stoornis is het wel lastiger om die tbs-maatregel daadwerkelijk op te leggen, niet onmogelijk", legt Van Egmond uit. "Maar het kan ook dat hij een gevangenisstraf krijgt en daarna nog een gedragsbeïnvloedende maatregel; ook een soort behandeling. Linksom of rechtsom moet wat de nabestaanden betreft er wel een vorm van langdurige behandeling komen voordat deze man de maatschappij weer in kan."

De advocaat van Jent S. had niet verwacht dat er tbs geëist zou worden. "Ondanks dat rechters de vrijheid hebben om hun eigen afweging te maken, zijn het geen psychiaters." Haar cliënt bekent de doodslag en kan zich vinden in een passende celstraf, zonder tbs.

Het OM eiste dus 10 jaar en tbs. Mocht de rechtbank daar niet in meegaan, wegens het ontbreken van een stoornis, dan pleit het OM voor een gevangenisstraf van 15 jaar. Op 21 november doet de rechter uitspraak.

Homo-ontmoetingsplek?

Eerder omschreef de politie de vindplaats van het lichaam van Peter Langenberg als een 'ontmoetingsplek voor mannen'. Inwoners van Egmond aan Zee verbaasden zich daarover; zij kennen zo'n plek niet bij hun dorp.

Het Openbaar Ministerie noemt die locatie vandaag nadrukkelijk niet als homo-ontmoetingsplek. "Het gaat om een gedoogd naaktstrand ten noorden van Egmond, waar in de duinen regelmatig 'mensen elkaar treffen'."

Lees ook