Ga naar Content

Steun politiek geeft hoop, maar studenten willen nú wonen in Kronenburg

"Het is een stap in de goede richting, maar we zijn zeker nog niet blij", dat is de reactie van Yannick Hooghiemstra van studentenbond SRVU op een motie die gisteren met ruime steun werd aangenomen in de Tweede Kamer. Daarin vraagt D66 om voor het eind van dit jaar tot een akkoord te komen voor de bouw van zoveel mogelijk studentenwoningen in het Amstelveense Kronenburg.

Tientallen studenten protesteren tegen Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - Foto:

Omdat grootschalige woningbouw in geluidsbelast gebied onder de rook van Schiphol alleen mogelijk is met toestemming van de minister, keurde de Raad van State het plan van de gemeente Amstelveen om 2.500 studentenwoningen te bouwen eerder af.

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zette de deur toch weer op een kier. Hij wil samen met collega Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat toestemming geven voor de bouw van 438 woningen, die goed geïsoleerd moeten worden tegen vliegtuigherrie. Als de geluidsoverlast voor de nieuwe bewoners meevalt, mogen meer woningen worden gebouwd. 

"Het lijkt er op dat het nog jaren op zich kan laten wachten voordat er echt studentenwoningen zijn"

Yannick Hooghiemstra van studentenbond SRVU

D66 vindt dat er in eerste instantie al veel meer woningen gebouwd kunnen worden, maar dwingt dat met de motie niet af. De studenten vinden dan ook dat er nog te weinig schot in de zaak komt. "Het lijkt er op dat het nog jaren op zich kan laten wachten voordat er echt studentenwoningen zijn, maar wij vinden dat die nú moeten komen”, vertelt Hooghiemstra vanochtend op NH Radio. 

Ook de Amstelveense wethouder van Ruimtelijke Ordening Floor Gordon wil eindelijk vaart achter het project zetten. Tekst gaat verder onder post. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De student kan er met haar hoofd niet bij dat de politiek dwarsligt, terwijl honderd meter van het braakliggende terrein waar de nieuwe campus moet komen al jaren een gigantische studentencampus ligt: Uilenstede. "Daar wonen al jaren 3.400 studenten. Zij hebben nauwelijks last van lawaai. Behalve van de feestjes dan."

Hooghiemstra meent dat de politiek te veel rekening houdt met de belangen van luchthaven Schiphol. "Die zijn bang dat bewoners ze uiteindelijk gaan aanklagen, maar studenten willen gewoon wonen. De enorme woningnood voor studenten gaat alleen maar erger worden in de komende jaren. Wij zeggen dan ook: studenten boven Schiphol."

Op de bank slapen

De verhalen waarmee mede-studenten bij haar aankloppen zijn schrijnend: "Ze moeten op de bank slapen bij andere studenten of voor maanden in een hostel verblijven. Daar delen ze dan een kamer met zes anderen." Een groep studenten heeft het stuk grond inmiddels bezet en er zelf maar geïmproviseerde woningen neergezet. Hooghiemstra heeft haar hoop gevestigd op de toekomstige regering. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]