Ga naar Content

Tóch studenten welkom op Kronenburg? Rijk zet deur studentencomplex op kier

Het leek een gesloten boek, maar het Rijk wil tóch gaan kijken of er studentenwoningen in de Amstelveense wijk Kronenburg gebouwd kunnen worden. De Raad van State zette vanwege vliegtuigherrie een streep door het plan en ook bemoeienis van demissionair minister van Volkshuisvesting en Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge haalde niets uit. Toch nodigt De Jonge de gemeente nu weer uit voor een gesprek.

Tientallen studenten protesteren tegen Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - Foto:

Dat staat in een brief die De Jonge eind vorige maand naar het Amstelveense college van B&W stuurde. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers staat achter de inhoud ervan.

"Wij onderschrijven beiden dat er een oplossing moet komen voor de huidige impasse", schrijven de ministers in de brief. "Ook wordt onderkend dat de leefbaarheid in dit gebied moet worden versterkt en dat woningbouw daarbij een belangrijke rol kan spelen."

De ministers geven dus aan tot een oplossing te willen komen. Dat is opvallend, omdat zij in juli nog zeiden niks te zien in de oplossingen die topambtenaar Hans van der Vlist na bestudering van het dossier in opdracht van het Rijk aandroeg. Nu blijkt dat de ministers toch wel iets zien in een variatie op één van de door Van der Vlist geschetste scenario's. 

"Vooropgesteld dient te worden dat er ook voor het realiseren van 438 woningen aanpassing nodig is van de wet- en regelgeving"

Hugo de Jonge in brief aan gemeente Amstelveen

"Op basis hiervan zou verkend kunnen worden of een ontwikkeling van 438 woningen mogelijk is als eerste fase van ontwikkeling van dit gebied." De ministers stellen voor om te beginnen met de bouw van studentenwoningen op kleinere schaal dan de 2500 woningen uit het originele plan.

"Vooropgesteld dient te worden dat er ook voor het realiseren van 438 woningen aanpassing nodig is van de wet- en regelgeving", benadrukken de ministers. Het gaat dan om het Luchthavenindelingsbesluit (Lib), waarin staat dat er niet in Kronenburg moet worden gebouwd, omdat dit gebied recht onder de Buitenveldertbaan van Schiphol ligt. In de brief staat dat de 438 woningen eventueel aangevuld kunnen worden met short stay-woonruimtes.

Geen wetswijziging

De gemeente Amstelveen gelooft dat het mogelijk is om op kortere termijn al studentenwoningen in Kronenburg te bouwen als de wet niet hoeft te worden aangepast. Zij wil dat de landelijke politiek een uitzondering voor het 'urgente' project maakt. 

De gemeente denkt dat een oplossing met het voorstel van het Rijk in zicht is, maar stelt wel twee voorwaarden. Zij wil een toezegging dat Harbers een verklaring van geen bezwaar afgeeft voor de 438 woningen die de gemeente nadrukkelijk op één kavel wil laten bouwen. Daarnaast wil de gemeente afspreken dat één woning mag bestaan uit meerdere kamers voor meerdere bewoners. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]