Ga naar Content

Landelijke politiek staat achter bouw studentencampus in Kronenburg Amstelveen

De landelijke politiek wil dat er zo snel mogelijk een studentencomplex in het Amstelveense Kronenburg komt. Een motie van D66 daarover is vanmiddag vrijwel unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Omdat grootschalige woningbouw in geluidsbelast gebied onder de rook van Schiphol alleen mogelijk is met toestemming van de minister, heeft de Raad van State het plan afgekeurd. 

Het braakliggende gebied in Kronenburg waar de studentenwoningen moeten komen - Foto: ANP

D66 vraagt demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in de motie om uiterlijk dit najaar met de gemeente Amstelveen tot een akkoord over de bouw te komen. De partij wil dat er dan meteen zoveel mogelijk woningen worden gebouwd. In het originele plan gaat het om 2.500 studentenwoningen. 

Ook De Jonge wil dat het project doorgaat, maar alleen als de rem er flink op wordt gezet. Projectontwikkelaars kunnen wat de minister betreft beginnen met de bouw van 438 woningen en daar eventueel gefaseerd (short stay-)woningen aan toevoegen. Short stay-huurders mogen maximaal zes maanden in dezelfde woning verblijven.

Geluidsadaptief bouwen

"Geluidsregels, daar kun je ook niet zomaar schouderophalend aan voorbijgaan. Daarom doen we het stap voor stap. Laten we ter plekke bewijzen dat we geluidsarm kunnen bouwen", antwoordde Hugo de Jonge vorige week op vragen van D66-kamerlid Faissal Boulakjar. Als de geluidsoverlast in die eerste paar honderd woningen dragelijk is, mogen er volgens De Jonge meer worden gebouwd. 

Het Kamerlid trekt aan de bel over de grote woningnood onder studenten in de regio Amsterdam en wil dat de gemeente Amstelveen haar originele plan gewoon door kan zetten. "Je kunt gewoon met geluidsadaptief bouwen zorgen dat die woningen er gaan komen", zegt Boulakjar. De wens van D66 om meteen meer dan 438 woningen te bouwen staat niet in de motie. 

"We bouwen geluidsadaptieve en goed geïsoleerde woningen voor studenten die er slechts kort wonen"

Wethouder ruimtelijke ordening Floor Gordon

Zijn Amstelveense partijgenoot, wethouder ruimtelijke ordening Floor Gordon, strijdt al jaren voor studentenwoningen in Kronenburg en laat in een reactie aan NH dan ook weten blij te zijn met de brede steun van de Tweede Kamer.

"Die bevestigt opnieuw de noodzaak voor de bouw van zoveel mogelijk studentenwoningen. Kronenburg is de ideale locatie, pal naast studentencampus Uilenstede met als motivatie dat we geluidsadaptieve en goed geïsoleerde woningen bouwen voor studenten die er slechts kort wonen." Gordon kijkt uit naar meer duidelijkheid van De Jonge en Harbers. Die komt er volgens de motie dus voor het eind van het jaar.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]