Ga naar Content

D66 wil vaart zetten achter grootschalige studentencampus Kronenburg

De landelijke D66-fractie heeft de Tweede Kamer vandaag in een motie gevraagd om zo snel mogelijk groen licht te geven om 2.500 studentenwoningen te bouwen in het Amstelveense Kronenburg. Dat woningbouwproject is stilgelegd, omdat het gebied door herrie van overvliegende vliegtuigen ongeschikt zou zijn voor woningbouw. 

Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar in Kronenburg - Foto: @FBoulakjar

D66-kamerlid Faissal Boulakjar noemt het project Kronenburg tijdens het woondebat vandaag 'de olifant in de kamer'. Hij denkt dat het project waar zijn Amstelveense collega wethouder Floor Gordon al jaren voor vecht cruciaal is bij het vinden van een oplossing voor de studentenwoningnood in de regio Amsterdam. 

Daarom vraagt hij de Tweede Kamer om de strenge geluidsnormen rondom Schiphol opzij te schuiven en in te zetten op geluidsadaptief wonen. Op die manier moet de hinder van vliegtuigherrie voor toekomstige bewoners worden beperkt. Wat Boulakjar betreft kan de bouw op die manier ook doorgaan als Schiphol in de toekomst niet krimpt. Iets waarvan D66 overigens wél voorstander is. 

"Die valse tegenstelling tussen vliegtuigen of woningen is er wat mij betreft niet"

D66-kamerlid Faissal Boulakjar

"Ik ben er een paar keer langsgeweest en je kunt gewoon met geluidsdaptief bouwen zorgen dat die woningen er gaan komen. Die valse tegenstelling tussen vliegtuigen of woningen is er wat mij betreft niet", bepleit het Kamerlid vandaag tijdens tijdens het debat. Hij wil de deur die demissionair woonminister Hugo de Jonge voor het project op een kier zette dan ook verder opengooien. 

De Jonge kondigde begin deze maand aan het woningbouwproject in Kronenburg uit het slop te willen trekken, maar op kleinere schaal. Projectontwikkelaars kunnen wat de minister betreft beginnen met de bouw van 438 woningen en daar eventueel gefaseerd (short stay-)woningen aan toevoegen. 

Stap voor stap

Ook vandaag verdedigt hij dat plan. "Geluidsregels, daar kun je ook niet zomaar schouderophalend aan voorbij gaan. Daarom doen we het stap voor stap. Laten we ter plekke bewijzen dat we geluidsarm kunnen bouwen."

D66 hoopt met de motie De Jonge en zijn collega Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat toch over te kunnen halen om meer haast te maken. De partij wil dat er uiterlijk dit najaar een akkoord met de gemeente Amstelveen ligt over de start van de bouw van zoveel mogelijk studentenwoningen in Kronenburg. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]