Ga naar Content

Zwangerschapsecho, babykleding: nog nooit zoveel van vluchtelingen aangespoeld op strand

Op de stranden van Noord-Holland zijn in oktober heel veel spullen van vluchtelingen aangespoeld. Niet eerder vonden jutters en strandvonders dit aantal schoenen, tassen met kledingstukken en kinder- en babyspulletjes. Dat blijkt uit een rondgang van NH. 

Vooral in de eerste twee weken van deze maand lagen de stranden van Castricum, Petten en ook Texel vol met allerhande goederen die zeer waarschijnlijk van bootvluchtelingen zijn geweest die de oversteek naar Groot-Brittannië wilden maken.

Bij de spullen werden ook formulieren aangetroffen die bootvluchtelingen krijgen van hulporganisaties in Frankrijk.

Tussen Castricum en Egmond trof de Egmondse strandvonder Marco Snijders tassen aan met een draagzak voor een baby, kinderkleding, een kleine lepel van plastic en een gekleurde fles die ogenschijnlijk toebehoort aan een kind.

Iets noordelijker, tussen Camperduin en Petten, heeft strandvonder Willem de Rover acht tassen opgepikt, vertelt hij tegen NH. Iets dat hij in 40 jaar bij de strandvonderij 'nog niet heeft meegemaakt'.

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Eerder vertelde Texelse jutter Maarten Brugge al dat hij spullen op het eiland had gevonden. Na die eerste melding zijn er later nog meer artikelen aangespoeld op het eiland. Bijvoorbeeld ter hoogte van de vuurtoren, het noordelijkste puntje van het Waddeneiland.

"Mensen die de spullen vinden, vragen mij dan of ze de politie moeten alarmeren", zegt jutter Brugge over de belletjes die hij afgelopen twee weken kreeg. "Maar als er geen identificatiepapieren in zitten, hoeft dat niet."

Tussen de spullen op Texel zaten doorweekte onderbroeken voor kinderen, een roze shirtje en een oranje skipak voor een baby.

"Dat er zoveel is gevonden door mij, maar ook door Willem, is apart en uniek. Anders dan normaal", aldus Snijders uit Egmond. Vier jaar geleden vond hij ook al een periode spullen van vluchtelingen, al was het toen iets minder dan nu. "Tassen met kleding en de Koran hebben we toen overgedragen aan de politie van Heemskerk, maar nooit meer wat van gehoord."

'Deze informatie kan je leven redden'

Brugge beschreef de vondst van de spullen eerder al als 'confronterend en triest' en ook Snijders laat het niet onberoerd. Vooral omdat onduidelijk is wat het lot is van deze mensen en van wie de spullen zijn. 

De tassen komen hierheen gedreven vanuit het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Vluchtelingen proberen de Noordzee over te steken in rubberbootjes.

In de maanden augustus, september en oktober van dit jaar ging dat om meer dan 10.000 mensen, blijkt uit cijfers van de Britse overheid. Minimaal, want dit zijn alleen de geregistreerde en daadwerkelijk in Engeland aangekomen mensen.

Tekst gaat door onder de foto.

In het Arabisch staat dat de oversteek levensgevaarlijk is en 'deze informatie' levens redt - Foto: Maarten Brugge

De in de tassen aangetroffen folders worden door hulporganisaties verspreid onder migranten. In het Arabisch valt te lezen dat de oversteek op de Noordzee 'levensgevaarlijk' is en 'deze informatie je leven kan redden'. 

Naast spullen van bootvluchtelingen, zijn er recent ook een onderlichaam en een voet van een of meerdere mensen aangespoeld op Texel. Op dit moment wordt onderzocht van wie deze menselijke resten zijn, maar getuigen zeggen dat de persoon 'meerdere lagen kleding' aan had. 

Dat duidt er mogelijk op dat het gaat om een vluchteling die de oversteek van Frankrijk naar Engeland heeft geprobeerd te maken. 

De Egmondse vluchtelingenboot

Dan worden op de Nederlandse Noordzee ook regelmatig boten gevonden van vluchtelingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de avond van 6 oktober 2022. Dan spoelt een groene rubberboot aan op het strand van Egmond aan Zee.

De boot lag nog vol persoonlijke bezittingen, zoals foto's en een zwangerschapsecho. Wie zaten er op en wat is hier gebeurd? 

Wat het verhaal daar achter is, hoor je in de podcast De Egmondse vluchtelingenboot. De eerste twee afleveringen van deze zesdelige serie zijn vanaf vandaag te beluisteren op Spotify, andere podcastplatformen en via de app van NH. Luister hier alvast de trailer:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook