Ga naar Content

Schokkend filmpje: asielzoekers beschoten vanuit auto in Volendam

Er gaat een filmpje rond op social media waarop te zien is dat er vanuit een rijdende auto in Volendam met een balletjespistool wordt geschoten op mensen. 'Vluchtelingen raak schieten', staat er met drie lachende emoticons onder de video. Er wordt uitgezocht of het ook echt gaat om vluchtelingen.

Het betreffende filmpje - Aangeleverd

Update 1

Inmiddels is duidelijk dat de beschoten mannen inderdaad twee asielzoekers uit het nabijgelegen opvangcentrum zijn, zo bevestigt het COA. 

Update 2

Op dinsdagavond hebben de drie daders zich gemeld bij de politie, ze hebben hun excuses aangeboden aan de asielzoekers.

In de auto zitten drie mannen van wie degene op de bijrijdersstoel gericht op twee mannen of jongens schiet. Onbekend is of zij ook daadwerkelijk vluchtelingen zijn. Na een salvo wordt er opgetogen gelachen.  

"Ik kreeg het aangeboden van iemand die hoopt dat zoveel mogelijk mensen dit zien, om het gedrag aan de kaak te stellen", zegt de beheerder van de site Groot-Waterland waar het filmpje eerst op te zien was onder de kop 'Schandalig gedrag Volendammer jeugd richting vluchtelingen'. Aanvankelijk twijfelde hij of hij het wel wilde plaatsen.

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is op dit moment nog niet bekend met het incident. Geconfronteerd met het filmpje zegt hij: "Ik ben er even stil van." Hij gaat na of er ook daadwerkelijk een incident is gemeld bij de opvang. 

Noodopvang

In het Van der Valk Volendam - verwarrend genoeg gelegen in Katwoude - is sinds afgelopen week een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers ingericht. Er is plaats voor maximaal 160 bewoners. Vorige week kwamen alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers) erbij en daarmee is de capaciteit bijna bereikt.

Over de komst van de opvang was op voorhand veel onrust onder Volendammers. Inmiddels is er een aantal incidenten gemeld, en zijn er vier bewoners van de opvang overgeplaatst naar een andere locatie. 

Valse start

Locatiemanager Majelle Slenters sprak op 12 oktober bij NH van een valse start. Ze liet weten dat ze de incidenten betreurt, maar benadrukte dat het uitzonderingen betreft. "Het zijn over het algemeen vriendelijke mensen die gevlucht zijn uit een verschrikkelijke situatie en blij zijn dat ze hier zijn." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]