Start van hoofdcontent

Amstelveen

nl

Plan van Hugo de Jonge moet nieuwbouwwijk De Scheg-Oost uit het slop trekken

13 oktober 2023, 07.00 uur · Door Celine Sulsters

Met geld van het Rijk wil de gemeente Amstelveen ervoor zorgen dat de schop voor nieuwbouwproject De Scheg-Oost eindelijk de grond in kan. Demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge trekt 250 miljoen euro uit voor nieuwbouwprojecten die door de gestegen bouwkosten zijn komen stil te liggen. Amstelveen hoopt dat een deel van dit bedrag naar De Scheg-Oost gaat.  

Impressie Amstelveense nieuwbouwwijk De Scheg Oost - Foto: VORM

De zogenaamde 'Startbouwimpuls' wordt alleen toegekend aan bouwprojecten die uiterlijk in 2025 kunnen starten. Het plan moet dus al klaarliggen. De woningen moeten daarnaast binnen maximaal 36 maanden worden opgeleverd. "Behalve als een goede reden kan worden gegeven waardoor dat niet lukt", staat in de voorwaarden die het Rijk stelt. 

Woningzoekenden stuurden de projectontwikkelaar VORM eerder terug naar de tekentafel omdat zij de oorspronkelijke prijzen veel te hoog vonden. Zo'n maand geleden lichtte de gemeente een tipje van de sluier op over het aangepaste plan. VORM schrapt de meeste miljoenenvilla's en ook het aantal dure appartementen wordt geminimaliseerd. 

Gemeenten moesten uiterlijk gisteren laten weten welke nieuwbouwprojecten volgens hen de Startbouwimpuls moeten krijgen. Amstelveen heeft naast De Scheg-Oost nog twee projecten opgegeven: Ouderkerkerlaan 150/Amstelwood en de zorgwoningen die in Westwijk Zuidoost moeten komen.

De concurrentie is hoog. Uit een eerdere inventarisatie blijkt dat €3,3 miljard euro nodig zou zijn om alle woningbouwprojecten die stilliggen (of komen te liggen) weer op gang te helpen. Voor de aanvragen geldt een maximumbedrag van € 12.500,- (incl. BTW) per huis. Projecten waar nog relatief weinig geld bij moet, die snel starten en waarvan de kans groot is dat ze ook echt starten op het geplande startmoment, maken de meeste kans. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]