Nadat de ziekte blauwtong sinds een aantal weken is vastgesteld bij schapen en koeien in West-Friesland, zijn ook alpaca's in de regio niet veilig voor het niet-besmettelijke virus dat overgedragen wordt door de zogenaamde knutten. Op de boerderij van Bianca Vriend uit Schellinkhout zijn inmiddels twee alpaca's overleden aan blauwtong. "Je staat machteloos als het gebeurt." We zijn altijd alert, maar als het aanslaat ben je te laat", zegt Bianca.
Nadat Bianca vorige week liet weten dat een van haar alpaca's vermoedelijk was overleden aan blauwtong, moest de testuitslag van een bloedonderzoek nog duidelijkheid verschaffen. In de tussentijd overleed ook een tweede dier aan dezelfde symptomen. Afgelopen weekend is officieel bevestigd dat de dieren overleden aan blauwtong.
Daarnaast kreeg nog één van de ruim 40 alpaca's op het bedrijf in Schellinkhout last van een lage temperatuur en hangende oogleden. Symptomen die kunnen wijzen op blauwtong. Dit dier is direct door Bianca naar binnen gehaald, waar het extra voeding kreeg om aan te sterken en op te warmen. "Die was gelukkig binnen een dag weer de oude", licht ze toe. "Maar het is even flink spannend geweest."
Spanning en stress
Volgens Vriend is het voor iedereen die zelf geen dieren houdt niet of nauwelijks voor te stellen wat het met iemand kan doen. Bianca vertelt dat ze door alle spanning en stress al tijden niet goed eet. "Ik kan mijn ontbijt nauwelijks binnenhouden", vertelt ze. "Heel veel mensen snappen het niet, maar het doet echt wat met je. Het is met niets te vergelijken. Je hele ziel en zaligheid zie je door je vingers glippen als je zo'n dier ziek ziet worden, en er niets tegen kunt doen. Alles word je dan afgenomen..."
"De dieren glippen zo tussen je vingers vandaan, en er is niets wat je er tegen kunt doen..."
Op het bedrijf zijn ze alert op symptomen bij alle dieren. "Als een alpaca eens meer dan één keer hoest, dan krijg ik al bijna een hartverzakking. Laatst had ik zelfs bijna naar de dierenarts gebeld voor een nieuw geval, maar dat bleek gelukkig niet nodig", zegt Bianca. "De alpaca's hebben een langere nek dan andere dieren, dus ze kunnen sneller hoesten. Al hou ik nu constant m'n hart vast, in de hoop dat we geen nieuwe gevallen krijgen."
Onstekingsremmers en andere medicijnen helpen bij alpaca's niet als de dieren al symptomen hebben en een reutelend geluid laten horen bij het ademhalen. "Als je pech hebt, kun je de dierenarts niet eens op tijd laten komen. Dan is de alpaca al overleden, omdat het stikt in z'n eigen longinhoud."
Meerdere gevallen van blauwtong bij alpaca's in Nederland
Naar aanleiding van het artikel vorige week - waarin nog niet bevestigd kon worden dat de alpaca van Bianca Vriend overleed aan blauwtong - kreeg de Kitalpha Alpaca's-eigenaresse meerdere telefoontjes van anderen die dezelfde dieren houden. Daarbij werd aan Bianca verteld dat er minstens vier alpaca's zijn overleden aan blauwtong.
"Het kunnen er nog meer zijn, want mensen durven het ook niet altijd te zeggen", gaat Bianca verder. "In de regio begint de blauwtong-ziekte ook steeds meer te verspreiden. Ook bij ons melkveebedrijf beginnen steeds meer koeien symptomen van de ziekte te vertonen."
LTO Noord geeft voorlichting over blauwtong
Blauwtong is een niet besmettelijke virusziekte die wordt overgedragen door knutten. Dit is een kleine muggensoort, van 1 tot 4 millimeter groot. Tot vorig jaar had Nederland niet met de ziekte te maken, vertelt Trude Buysman van LTO Noord West-Friesland. "Hoe het dier hier in Nederland is gekomen, weten we niet", vertelt ze.
"In West-Friesland zelf valt het aantal zieke dieren door blauwtong nog mee, maar op andere plekken in het land zijn er bedrijven waar de helft van de dieren overlijdt", gaat ze verder. "Het verspreidt zich nu als een olievlek. Met de LTO houden we acties om bedrijven te begeleiden bij het voorkomen van de ziekte, en te kijken wat we voor de getroffen bedrijven kunnen betekenen."
Het 'begroot' Buysman dat veel dierenhouders getroffen worden door blauwtong. "Zij zien bij wijze van spreken hun kinderen verloren gaan. Het geeft veel emotionele schade bij de boeren, die hun ziel en zaligheid erin stoppen. Het kan ook een factor spelen op de handel, maar dat is van latere zorg. Belangrijk is dat goed onderzocht wordt welke maatregelen tegen de knutten gedaan kunnen worden, om te zorgen dat blauwtong niet nog meer dieren treft."
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]