Ga naar Content

Veeartsen ziek van blauwtong: "Dagelijks beesten laten inslapen"

Veearts Peter Witte heeft de afgelopen dagen al tien koeien en meerdere schapen ingeslapen vanwege blauwtong. Peter bezoekt boerderijen van Amsterdam tot Hoorn en ziet het virus in rap tempo verspreiden. Schapenboeren zijn soms de helft van hun kudde kwijt, maar ook koeien ontspringen deze keer de dans niet.

Veeartsen ziek van blauwtong - NH Nieuws

Vandaag is een goede dag voor Peter, want hij hoeft geen dieren in te laten slapen en dat is normaal wel anders. "De schapen gaan echt wel heel snel dood. Dat zijn ze vaak al voordat je erbij geroepen wordt." 

Peter bezoekt boerderijen van Amsterdam tot Hoorn en bijna alle bedrijven hebben te maken met zieke dieren. "Ik heb er gister een bezocht die het niet had, maar het is afwachten of hij het volgende week niet heeft." Peter vermoedt dat alle bedrijven in zijn rayon last gaan krijgen van blauwtong.

In 2006 startte de laatste uitbraak, die vooral schapen trof. Nu lijken ook veel koeien last te hebben van het virus. "Je ziet het aan de enorme snotneuzen en dat ze stram op de poten staan." Vandaag gaat Peter op bezoek bij drie patiënten, Jersey-koeien, waarvan één drachtig. 

Aangekomen blijkt één gister overleden, de twee anderen staan ziek in de stal. Toch heeft de veearts hoop dat het goed komt met de twee dieren. "Dat inslapen, daar word je niet vrolijk van en zeker bij deze want die is hoogdrachtig en dan zijn het er twee die je doodspuit en dat is helemaal triest."

Er is in Nederland nog geen goedgekeurd werkzaam vaccin voor blauwtong. En dus zit er maar een ding op voor de boeren. "Wachten tot het koud wordt en de knut die het virus verspreidt sterft", zegt de veearts.

Feiten 

Het blauwtongvirus wordt verspreid door knutten, een soort mugjes. Besmette insecten steken schapen en andere herkauwers, en brengen het zo over. Dieren kunnen het virus niet onderling overbrengen, en het is ook niet gevaarlijk voor mensen. 

Er geldt een meldplicht voor het blauwtongvirus. Dierenartsen kunnen het bloed van zieke dieren opsturen naar het laboratorium bij de Universiteit van Wageningen, waar uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de ziekte. Dat is echter niet nodig: een dierenarts kan ook op basis van eigen ondervindingen besluiten dat een dier blauwtong heeft en dat melden bij de NVWA.

De laatste grote uitbraak van het virus was in 2006, en heeft toen jarenlang voor problemen gezorgd. Pas in 2009 was Nederland officieel blauwtong-vrij. 

Het huidige ziektebeeld wordt veroorzaakt door het zogenaamde 'serotype 3', een soort subtype van het virus. Omdat dit een serotype is dat niet eerder rondging in Nederland, is er op dit moment geen vaccin beschikbaar. 

Lees ook