Ga naar Content

PWN mag tóch 13.000 bomen in Bergense duinen kappen: "Ontzettende kater"

Duinbeheerder PWN mag doorgaan met het kappen van 13.000 dennen in het duingebied van Bergen aan Zee. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten. De Duinstichting was naar de rechter gestapt om de bomenkap stil te leggen. Het leefgebied van beschermde dieren en planten zou volgens de stichting vernietigd worden. Volgens PWN moeten de bomen juist gekapt worden om de natuur te herstellen.

Foto: NH/ Tom Jurriaans

De rechter in Haarlem vond het twee weken geleden zelf ook een 'bijzondere' zaak. De partijen, duinbeheerder PWN en de Duinstichting, stonden lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om de toekomst van het duingebied ten noorden van Bergen aan Zee.

Waar de Duinstichting het liefst ziet dat alles blijft zoals het is, wil PWN - in opdracht van de provincie - juist grootschalig ingrijpen en zestien hectare bos weghalen.

Die bomen zouden moeten verdwijnen om de duinen weer aan het stuiven te krijgen zodat de biodiversiteit vergroot wordt. Door het bos deels weg te halen, ontstaat er een grotere doorgang voor de wind richting het achterliggend duingebied. Op die manier wordt er kalkrijk zand en zout het duin ingeblazen dat nodig is om de verzuring van de bodem tegen te gaan.

Urgent belang

Als er niet wordt ingegrepen zijn de gevolgen funest bepleitte PWN. Als de duinen verzuren kan er namelijk giftige aluminium vrijkomen in de bodem en dat zorgt voor onherstelbare natuurschade. Er is dus haast geboden en de rechter is het daarmee eens.

Het urgente belang van bomenkap weegt volgens de rechter zwaarder dan het belang van de Duinstichting. Het kappen van de naaldbomen is naar het oordeel van de rechtbank noodzakelijk voor het behoud en herstel van de zogenoemde 'grijze duinen' binnen dit gebied.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: NH/ Tom Jurriaans

Duinbeheerder PWN heeft volgens de rechter ook voldoende gedaan om nadelige gevolgen voor beschermde soorten te voorkomen. "Daarbij telt zwaar mee dat Nederland binnen de Europese Unie een grote verantwoordelijkheid heeft voor duingraslanden die behoren tot het type grijze duinen", aldus het oordeel van de rechtbank. 

Teleurgesteld

"Ontzettend jammer, ik heb hier echt een kater van", vertelt Joke Volkers van de Duinstichting aan NH. Ze is teleurgesteld dat de rechter meegaat in het verhaal van PWN over de verzuring van de duinen zonder dat er echt bewijs is overlegd. "We willen wel eens zien hoe ze dat precies onderzocht hebben. Dat rapport met die bevindingen is essentieel bewijs, maar dat hebben we ondanks meerdere verzoeken nooit gehad."

De rechter ziet wel de noodzaak van de kap en dus is de rol van de Duinstichting juridisch wel uitgespeeld. "We zullen morgen de kettingzagen wel horen in het gebied en dat is heel erg treurig. Het is niet zo dat we tegen open gebieden zijn, maar in dit hele gebied is er al zo weinig dennenbos, dit is totaal onnodig." 

Lees ook