Ga naar Content

'Fatbike-bende' slaat weer toe: drie jongens (15) opgepakt na straatroof in Bloemendaal

Drie 15-jarige jongens op fatbikes en een e-bike zijn gisteravond aan de Brederodelaan in Bloemendaal opgepakt voor een straatroof. De drie zouden kort daarvoor een leeftijdgenoot hebben gedwongen zijn telefoon af te geven.  

Foto: Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Nadat een getuige op straat had gehoord hoe een van de jongens naar de andere twee riep dat ze 'iemand zouden gaan pakken', meldde de getuige dat bij surveillerende agenten.  

Toen de agenten poolshoogte gingen nemen, kregen ze de verdachten en het slachtoffer al snel in het vizier. Van een afstandje zagen ze hoe de drie verdachten een jongen hadden omsingeld en op hem in sloegen. Het slachtoffer probeerde zich te verdedigen door zijn armen en benen op te trekken, maar kon niet voorkomen dat de drie jongens er met zijn telefoon en sigaretten vandoor gingen en op de vlucht sloegen. 

Alleen contact met advocaat

Lang duurde die vlucht niet, want al snel werden ze in de kraag gevat door de agenten. Ze zijn meegenomen naar het bureau, waar ze vastzitten en worden verhoord. Ze zitten in beperking, wat inhoudt dat ze - om het politieonderzoek niet te dwarsbomen - alleen met hun advocaten contact mogen hebben. De verdachten komen uit Bentveld, Haarlem en Santpoort-Zuid. 

Hun fatbikes en e-bike zijn in beslag genomen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan en krijgt slachtofferhulp aangeboden. Voor zover bekend is hij ondanks het gebruikte geweld ongedeerd gebleven.

De 'Fatbikebende' bestaat uit een groep van zo'n 50 jongeren die in het gebied van Heemstede tot Velsen al geruime tijd in wisselende samenstelling voor overlast en onrust zorgt. De situatie is inmiddels zo geëscaleerd dat burgemeesters van Haarlem en aangrenzende gemeenten met elkaar in gesprek zijn over methodes om het eind te maken aan de jeugdterreur. 

Lees ook

Niet alleen de politie en de politiek, maar ook ouders zijn bezorgd over de extreme intimidatie (en erger) van de groep. Zo was er afgelopen vrijdag op initiatief van een Bennebroekse vader een bijeenkomst bij voetbalvereniging BSM voor ouders om hun zorgen en mogelijke oplossingen te delen.  

De politie stelt in een persbericht over de beroving van gisteravond dat ze op de hoogte zijn van eerder misdrijven door de 'Fatbike-bende', die ze overigens niet zo noemen. Eventuele andere slachtoffers die door jongeren op fatbikes zijn beroofd of mishandeld, worden met klem aangeraden dit te melden bij de politie en aangifte te doen.  

Bekijk de arrestatie van de drie tieners in onderstaande video. 

Aanhouding 15-jarige fatbikers na aanhouding -

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]