Ga naar Content

Oekraïne-opvang Enkhuizen verhuist naar voetbalcomplex: "Het worden nu echt woningen"

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Enkhuizen verhuist nog dit jaar van de ijsbaan naar het sportpark Immerhorn. Op het achterste voetbalveld van s.v. Enkhuizen, wat niet wordt gebruikt, komen 39 zogenoemde superflexwoningen. Ze blijven er tien jaar staan, zodat ze eventueel op een later moment ook gebruikt kunnen worden door statushouders en spoedzoekers uit de stad zelf.

Het voetbalveld waar de nieuwe opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Enkhuizen komt - Foto: NH

Sinds augustus vorig jaar verblijft een groep van 150 Oekraïeners in kleine woonunits op de ijsbaan aan de Gerard Brandtweg. Helemaal zonder slag of stoot ging de komst niet. Bij winterweer kon er niet geschaatst worden. Maar voor veel omwonenden, belangrijker nog, was de zorg dat de opvanglocatie niet tijdelijk, maar permanent zou worden. 

Burgemeester Eduard van Zuijlen beloofde tijdens een druk bezochte en bewogen informatieavond dat het voor maximaal twee jaar zou zijn en dat hij zich zou inzetten een andere locatie te vinden. Een belofte die nu dus wordt ingelost. De opvang komt op het achterste voetbalveld, pal naast camping Enkhuizer Strand van EuroParcs.

Lees ook

Wethouder Jan Franx is verheugd dat er een oplossing is gevonden. "Het worden volwaardige woningen, sociale huurwoningen. Geen gedeelde voorzieningen meer, maar met een eigen keuken, wc en badkamer." De burgemeester vult aan: "We kunnen die mensen ook niet langer zo laten zitten in deze situatie. De woningen zijn ook niet geschikt om langdurig in te wonen. Op de nieuwe plek moet het ook echt een buurtje worden."

Super-flexwoningen

Er is gekozen voor superflexwoningen omdat er buitendijks en dicht bij het IJsselmeer wordt gebouwd. Dit type woningen kan binnen 48 uur worden weggehaald indien nodig. Het gaat om meerpersoonswoningen (2-, 4- en 6-persoons) en is dus bedoeld voor gezinnen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De opvanglocatie voor Oekraïeners op de ijsbaan en de binnenkant van de woonunits - Foto: Gemeente Enkhuizen

Ruimte voor 176 mensen, niet iedereen verhuist mee

En dat heeft wel consequenties voor de Oekraïners. Want alleenstaande vluchtelingen moeten verhuizen naar de opvang in Hoogkarspel. Gezinnen die daar zitten maken dan weer de omgekeerde weg. "We snappen dat niet iedereen tevreden zal zijn en dat het voor sommigen een vervelende boodschap is", erkent burgemeester Van Zuijlen.  

Vanwege de afmetingen van de huizen worden er standaard bedden bij geleverd. Verder mogen de nieuwe bewoners het zelf inrichten. In totaal is er ruimte voor 176 mensen. Ook komt er een gebouw om samen te kunnen komen en een plek voor een beheerder.

Later plek voor spoedzoekers en statushouders

Dat de superflexwoningen er tien jaar kunnen blijven staan en dat er uiteindelijk ook ruimte komt voor statushouders en spoedzoekers uit de eigen gemeente, stemt wethouder Franx tevreden. "We gaan zo snel mogelijk aan het werk, want er moet nog wel het nodige gebeuren. Er komt een aparte ingang, er moet elektra komen, om maar wat te noemen. Het wordt echt een woonwijkje met ook kleine tuintjes." 

De woningen worden in november en december geplaatst. Voor het einde van het jaar moeten alle Oekraïense vluchtelingen zijn verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. Daarna wordt ook de ijsbaan in oude staat hersteld. Aangezien daar nog best veel werk aan zit, verwacht de gemeente dat het in ieder geval voor de zomer klaar moet zijn. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De nieuwe locatie voor de opvang van Oekraiëners in Enkhuizen op het voetbalveld van s.v. Enkhuizen - Foto: Gemeente Enkhuizen

Profiteert s.v. Enkhuizen?

De financiën voor de verhuizing zijn ook rond. De kosten voor de verhuizing en opvang van de Oekraïense vluchtelingen worden vergoed door het Rijk. En voor alle toekomstige kosten is er vanuit de ambtelijke samenwerking tussen Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland budget beschikbaar.

Wat het voor s.v. Enkhuizen gaat betekenen, moet nog blijken. Het complex moet al langer worden opgeknapt. Plannen voor een extra kunstgrasveld trok de gemeente, tot ongenoegen van de voetbalclub, begin dit jaar ineens in wegens gestegen kosten. Of dat veld er nu wellicht alsnog komt als wederdienst wil de gemeente nog niet kwijt. "We hebben goed overleg met s.v. Enkhuizen", is het enige wat wethouder Franx erover kwijt wilde. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]