Start van hoofdcontent

ENKHUIZEN

nl

Enkhuizer ijsclub dicht door noodopvang Oekraïners: “Gaat wel twee jaar duren"

9 juni 2022, 08.15 uur · Aangepast 23 september 2022, 14.50 uur
Door Maurice Blaauw · Foto: NH Nieuws

De ijsbaan in Enkhuizen gaat gebruikt worden als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Er worden woonunits geplaatst, die daar maximaal 12 maanden blijven staan. Voorzitter van de ijsbaan, Jur Visser, is er niet blij mee: "Het is een moeras, die ze nu waarschijnlijk vol gaan storten met zand om die units te plaatsen, over 12 maanden kunnen wij het dan niet gebruiken."

Sterker nog: Jur denkt dat ze de schaatsbaan zelfs voor een paar jaar kwijt zijn. "Vervelend is dat je ook geen bezwaar kunt maken, omdat het met een noodverordening gebeurt", zegt Jur.

De schaatsvereniging met ongeveer 500 leden pacht de grond kosteloos van de gemeente en heeft een kantinegebouw op de grond staan. "Wanneer de gemeente dit bij de voetbalvereniging zou doen, is de wereld te klein. Wij zijn de weg van de minste weerstand lijkt het."

Voorzitter van de ijsbaan is teleurgesteld over de opvang locatie - NH Nieuws

Ook omwonenden zijn het niet eens met de plannen. "Er is vanavond een bijeenkomst, maar tegen de plannen is niks meer te doen. Ik heb ze deze week al aan het werk gezien op de ijsbaan," reageert een gefrustreerde buurvrouw. Ze is bang dat ze veel hinder gaat ondervinden van de opvang. "De lichten van de ijsbaan zijn heel fel, mijn uitzicht verdwijnt en het zal veel geluidsoverlast opleveren."

Een andere buurman valt haar bij: "De grond is daar iets lager en het zit tussen twee woonwijken in. Alles wat daar gebeurt, galmt de hele wijk door," stelt de buurman. "Ik woon hier al jaren met plezier, en als ze het hier achter gaan bebouwen, verdwijnt er ook een deel van mijn woongenot." Hij heeft er weinig vertrouwen in dat de gemeente na een jaar alles weer herstelt. "Als ze dit gaan doen, zijn er echt keiharde afspraken nodig."

Buurtbewoners hebben handtekeningen verzameld om duidelijk te maken aan de gemeente dat zij het niet eens zijn met dit besluit. "Al 131 handtekeningen – dat zegt wel wat. Het leeft enorm in de omgeving rond de ijsbaan", vertelde Nico Heij eerder aan WEEFF/NH Nieuws.

Eerder sprak WEEFF/NH Nieuws met Nico over de bezwaren die door omwonenden waren ingediend.  Volgens hem zouden locaties als camping De Vest of de Flosbeugel veel geschikter zijn voor de opvang.

Jur begrijpt wel dat de buren bang zijn dat de gemeente na de opvangperiode het gebied niet in oude glorie zal herstellen. "De gemeente heeft vaker geprobeerd de grond van de ijsbaan voor een ander doel te gebruiken," vertelt Jur.

Hij is blij met de buren die het behoud van de ijsbaan steunen. "Er zijn ook veel betere locaties in Enkhuizen te vinden, maar dat is mijn mening." Onlangs is Jur in gesprek gegaan met twee ambtenaren over alternatieve mogelijkheden. "Er waren volgens die ambtenaren wel vijftien mogelijke locaties geselecteerd, maar het is de ijsbaan geworden."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]