Ga naar Content

"Rijkswaterstaat blundert", vuurtoren Den Helder misschien toch niet gerenoveerd

Het is toch niet zeker of, hoe en wanneer Rijkswaterstaat vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen gaat renoveren. Rijkswaterstaat trekt het bericht in dat gisteren op de website verscheen. CDA-kamerlid Harmen Krul uit Den Helder is ziedend: "Rijkswaterstaat blundert opnieuw." Jan Dop van Huisduiner Belang, voorvechter voor het behoud van de vuurtoren, bergt de vlag weer op. Blij met een 'dooie mus': "Ik dacht het al. Toch geen biertje vanavond."

De Zeeweg bij vuurtoren de Lange Jaap is weer open - Foto: NH Nieuws

'Lange Jaap is gered!' Zo leek het er even op en er ging al een zucht van verlichting door Den Helder en Huisduinen toen het bericht van Rijkswaterstaat naar buiten kwam: "De werkzaamheden starten volgend jaar." Maar in Huisduinen wisten ze nog van niets. "Onderzoeken lopen nog en morgen komen ze weer kijken", vertelde Jan Dop van Huisduiner Belang eerder aan NH. Zijn twijfels over de juistheid van het bericht van Rijkswaterstaat blijken nu waarheid.

Onjuiste informatie

Wat is er misgegaan? Carlo Eijkels van Rijkswaterstaat weet het niet: "We betreuren het dat dit bericht naar buiten is gekomen. Er is onterecht een voorschot genomen op de eindrapportage van het onderzoek naar de staat van de vuurtoren en de fundering. Het is onjuiste informatie en we trekken het bericht vandaag nog in."

Tekst gaat verder onder de foto.

Drone onderzoek Lange Jaap - Foto:

Harmen Krul, CDA-Kamerlid uit Den Helder, is ziedend. "Rijkswaterstaat blundert opnieuw.  Gisteren kwam het nieuws en toen had ik al heel veel vraagtekens, omdat de eindrapportage over het onderzoek pas in december klaar zou zijn. Ik krijg net te horen dat het een foutje is. Ik vind het zo onzorgvuldig en onrechtvaardig voor de inwoners van Den Helder die zo begaan zijn met de vuurtoren; het is de trots van Den Helder."

Vertrouwen

Krul gaat morgen vragen stellen aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. "Het is nu echt aan de minister en aan Rijkswaterstaat om het vertrouwen te herstellen. Ik kreeg zoveel berichten van mensen die blij waren. Wat het dus doet met Den Helder. Het is een gevoel van niet gehoord en erkend te worden dat er fouten zijn gemaakt. Eerst bij het onderhoud van de vuurtoren en nu dit."

Jan Dop van Huisduiner Belang legt gelaten uit dat hij morgen toch maar weer het hek open doet voor meer onderzoek naar de grond rond de vuurtoren en de fundering van de Lange Jaap. "Ik ben geduldig en voorlopig staat 'ie nog."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]