Ga naar Content

Geboortedag Hannie Schaft jaarlijks gevierd in de cellen van de Cultuurkoepel

Niemand minder dan Hannie Schaft staat centraal bij één van de eerste evenementen van de Cultuurkoepel aanstaande zaterdag. Het is altijd de bedoeling geweest de oude gevangenis door middel van cultuur open te stellen voor alle Haarlemmers. Al die cultuuruitingen hebben één ding gemeen: het gaat over onvrijheid en vrijheid. Iets waarvoor de voormalige gevangene in de Koepel, Hannie Schaft, voor streed. 

Viering geboortedag Hannie Schaft in Koepel - Foto: NH Nieuws

Twee kenners van het wel en wee van Hannie Schaft, journalist Frits Barend en Sophie Poldermans, schrijver van het boek 'Desnoods met Wapens', komen aan het woord tijdens de viering op zaterdag. Ook is er ruimte voor poëzie en muziek. En twee kunstenaars exposeren in twee gevangeniscellen. 

Exposeren in een cel

Deze cultuurcellen zijn een vast onderdeel van de Cultuurkoepel en elke expositie heeft een link met vrijheid en onvrijheid. "Ik krijg er nog kippenvel van", vertelt initiatiefnemer Jacqueline van de Sande. Dat nu bijvoorbeeld de Iraanse kunstenaar Parisa Akbarzadehpoladi, die in Iran in gevangenschap heeft gezeten, in één van de cellen exposeert." 

"We hebben ruimte, we hebben bijzonder licht en we hebben een super historisch gebouw"

Jacqueline van de Sande, Stichting Cultuurkoepel

Jacqueline Van de Sande is voor de zomer voorzichtig begonnen met het plannen van de evenementen in de Cultuurkoepel. Al enige tijd is de voormalige gevangenis een onderwijsbolwerk, een plek voor innovatieve ondernemers en een filmkoepel. De culturele rol van de Koepel is altijd een droom geweest van Jacqueline. Bij elke presentatie over de plannen werd aangegeven dat op deze manier het pand echt open gebroken zou worden en voor iedereen toegankelijk zou worden.

"We zijn geen culturele instelling, geen theater, geen museum of concertzaal", vertelt Jacqueline. "Maar we hebben wel ruimte, we hebben bijzonder licht en we hebben een super historisch gebouw." Het moet volgens haar een plek van ontwikkeling en verbinding worden. "Het moet open voor Haarlem."

"In juni zijn we op Midzomernacht met een dansvoorstelling begonnen", vertelt Jacqueline. "Nog niet groots aangekondigd, maar het was heel bijzonder. Toen de zon onderging, begon de voorstelling."

Kijk hieronder naar een impressie. 

(tekst gaat door na de video) 

Het is de bedoeling dat de geboortedag van de Haarlemse Hannie Schaft jaarlijks gevierd wordt met een cultureel evenement in de Koepel. "Dat is toch dé plek om dat te doen", stelt Jacqueline. 

Dat dit jaar de geboortedag van Hannie Schaft (16 september 1920, red) samenvalt met de start van de nationale Vredesweek is bijna geen toeval. En dat er dan juist Oekraïense kunstenaars en muzikanten haar geboortedag mogen vieren, is meer dan passend. Maria Vashchuk heeft bijvoorbeeld haar tentoonstelling in de tweede cultuurcel. En een kleine delegatie van het Ukraine Liberation Orchestra treedt op. 

Orkest van gevluchte muzikanten 

Het orkest geeft een voorproefje van het grootse optreden op 24 september in de Koepel, als afsluiting van de Vredesweek. De groep muzikanten is gevormd in een opvanglocatie in Deventer, waar dirigent Jeroen Weierink zangers, strijkers, pianisten en blazers aantrok die na het uitbreken van de oorlog in hun thuisland in Nederland terecht kwamen. 

Dat concert vindt volgend weekend op zondag 24 september plaats. "Dan moeten we toch eenmalig het pand afsluiten, zodat alle bezoekers van dit concert vanaf de galerijen van de cellen kunnen kijken naar het concert. Dat wordt zo speciaal", denkt Jacqueline. "Maar toch wil je eigenlijk niet dat dit orkest bestaat, met al die gevluchte muzikanten." 

De voorstelling 'COURAGE-MOED Geboortedag Hannie Schaft' begint zaterdag om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar via de site van Cultuurkoepel Haarlem.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]