Het was een grote verrassing voor de beide aanvragers van het parkeerreferendum in Haarlem gisteravond. Gespannen namen Frans de Goede en Wim Kleist plaats op de tribune bij de speciale commissievergadering in het stadhuis. Daar moest de politiek beraden wat te doen met de uitspraak van de rechter en een bezwaaradviescommissie. Die vonden dat de gemeeenteraad te rigoureus het referendumverzoek in de prullenmand had gegooid.
Na afloop worden Frans en Wim veelvuldig gefeliciteerd als de vergadering is afgelopen. De politieke tegenstanders van het referendum hebben eerder die avond een grote ommezwaai gemaakt. Ze zijn gezwicht, omdat er anders een langdurig juridisch conflict op de loer ligt.
Felicitaties
Niet alleen door de oppositiepartijen, die hard hebben gestreden voor het doorgaan van het referendum, schudden de handen van Frans en Wim. Ook Maarten Wiedemeijer van de grootste partij in Haarlem, de PvdA en eerder tegenstander van het referendum, feliciteert hen.
"Ik ben blij dat het voortschrijdend inzicht het gewonnen heeft van halsstarrigheid"
"Ik denk dat ze nu tot de conclusie zijn gekomen dat de democratie weer terug moet naar Haarlem. Dat hadden ze met de voeten getreden, want er werd gewoon niet meer geluisterd naar de mensen", aldus Frans de Goede. Wim Kleist valt hem bij. "Ik ben blij dat het voortschrijdend inzicht het heeft gewonnen van halsstarrigheid."
Want zo ervoer u dat?
"Jazeker. Het was toch heel helder dat 1.200 mensen hadden gezegd 'bezint eer ge begint' en dat hadden ze niet gedaan en nu uiteindelijk wel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."
Nu moet u vierduizend handtekeningen binnenhalen, of is dat een makkie?
Frans de Goede: "Nou, we moeten eerst 28 september weer afwachten op het officiële besluit. Want ja, ze kunnen nog steeds terug."
Wim Kleist: "Maar die vierduizend gaan we halen. Alleen daarna moet nog dertig procent (drempel voor geldigverklaring van het referendum, red.) van heel Haarlem ook echt gaan stemmen. En dan uiteindelijk kan hier op het stadhuis nog beslist worden of ze de uitslag wel of niet overnemen, omdat het geen bindend referendum is."
"Maar je moet toch wat", verzucht Wim. "Anders gaan ze altijd maar door. We moeten ook eens de stem van de Haarlemmer laten horen. Wat voor mij het belangrijkst was, is dat ze zonder meer het draagvlakonderzoek (enquête voor wijkbewoners om aan te geven of er parkeerdruk werd ervaren, red.) van tafel hadden gehaald. En dat ze toen ook nog eens ter elfder ure besloten dat het referendum niet door mocht gaan. Toen zakte bij mij mijn broek wel af, hoor!"
Frans kan z'n lach niet inhouden. "Gelukkig is dat niet gebeurd!"
Maar denkt u echt dat betaald parkeren nu niet doorgaat?
Frans: "Tsja, dat betaald parkeren zal denk ik toch wel doorgaan. Maar dat moeten de Haarlemmers nu gaan zeggen. Er zijn ja-stemmers en er zijn nee-stemmers, dus ja. Dat is zoals het hoort eigenlijk."
"Maar luister dan daarnaar!", roept Wim uit terwijl de raadszaal is leeggestroomd. "Ga niet dingen invoeren, omdat men denkt dat het dus zo moet zijn. Dat is het probleem gewoon. Zo simpel is het."
Begrip voor elkaar
Tijdens het politieke debat in de speciale commissie werd nog wel over en weer gekibbeld door voor- en tegenstanders van het parkeerreferendum. Maar één van de oppositiestrijders, Ruud Kuin van de SP en een raadslid van coalitiepartij D66 zochten elkaars begrip op.
"Ik zie niet het nut in om nu zuur te doen", zei Kuin. "Ik prijs dat het advies van de bezwaarcommissie nu overgenomen wordt."
Meryem Çimen van D66 hamert erop dat het vertrouwen in de politiek weer vergroot moet worden. Maar de keuze om nu voor het referendum te zijn, is ook ingegeven om het tempo in de besluitvorming over het betaald parkeren te houden. "We hebben geen zin om de komende twee jaar tot aan de Hoge Raad te gaan strijden. We hopen nu met het instemmen tot inleidend verzoek tot een referendum dat het goede gesprek weer kan opstarten."
Op de vraag waarom dan eerder niet is gekozen om het referendum door te laten gaan, haalt ze nogmaals de urgentie aan. "Die voel ik ook bij onze achterban, die op ons gestemd heeft. Zo van, 'jongens, we hebben die wooncrisis en die klimaatcrisis, dus beste bestuurders van de stad we hebben jullie toch gekozen? Ga nou toch gewoon wat doen!"
"Maar goed: we zijn ook niet doof voor de adviezen die worden gegeven door de bezwarencommissie", vervolgt ze. "En de oproep van Haarlemmers is ook heel luid en duidelijk. Ja, dan kun je wel blijven gaan voor je eigen gelijk, maar dat lost het niet op."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]