Ga naar Content

Vredeskerkje Bergen in zwaar weer door zeewind, grote restauratie nodig

Het Vredeskerkje van Bergen is ernstig beschadigd. Vooral de stenen en het mortel moeten hoognodig worden gerestaureerd, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Om het monument te kunnen herstellen, zoekt de kerk wanhopig naar sponsoren. “Er moet snel iets gebeuren.”

Het Vredeskerkje in Bergen aan Zee - Foto: Stichting MAD

Wie het kerkje weleens bezoekt, is het mogelijk al opgevallen: door de zoute zeewind brokkelen de buitenlaag en de voegen steeds verder af. Ook zijn de rode bakstenen verkleurd. “Het gaat om ernstige erosie door jarenlange opslag van zout en vocht in de gevels. Dit is een onomkeerbaar proces.” 

Aanvankelijk leek het vooral te gaan de west- en de zuidgevel, maar inmiddels manifesteert het zich ook in de noordgevel. “De oostgevel lijkt vooralsnog gespaard”, aldus het bestuur van de kerk.

‘Draag een steentje bij’

Om het monument te herstellen, is er zo’n 275.000 euro nodig. Een groot deel komt uit bijdragen van onder meer de Provincie Noord-Holland, de Vriendenstichting en andere fondsen. Maar daarmee zijn lang niet alle kosten gedekt; er is nog ongeveer 90.000 euro nodig.

NH ging langs bij de kerk. Bekijk de reportage:

Betrokkenen zetten alles op alles om het geliefde Vredeskerkje weer in ere te kunnen herstellen - NH Nieuws

Met een sponsoractie hoopt het bestuur het resterende geld binnen te harken. “Onder het motto ‘Draagt u uw steentje bij?’ vragen wij steun, door stenen voor de restauratie te sponsoren.” Er zijn 14.300 nieuwe stenen nodig. “Op de totale kosten van de restauratie is dat bijna twintig euro per steen. Ook met een bijdrage voor één steen, zijn wij u zeer dankbaar.”

Kerk voor iedereen

Het Vredeskerkje aan de Kerkstraat in Bergen aan Zee werd in 1918 gesticht, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het moest een kerk voor iedereen worden, zonder specifieke geloofsovertuiging. 

Het kerkje heeft de tand des tijds doorstaan en is zelfs ontkomen aan de verwoesting van Bergen aan Zee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een populaire trouwlocatie en worden ook er geregeld uitvaartceremonies gehouden. De laatste jaren is het monument ook een belangrijk concertpodium voor de omgeving van Bergen.

Lees ook