Terwijl basisschoolleerlingen in Noord-Holland nog een paar weken genieten van de zomervakantie, wordt er op de meeste scholen achter de schermen al hard gewerkt om alles voor het nieuwe jaar op orde te krijgen. En zoals bijna ieder jaar is het vooral de vraag of de roosters rondkomen en er genoeg docenten zijn. Voor scholen blijkt het weer flink puzzelen, blijkt uit een rondvraag van NH. "Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad", zegt Tineke Butter, directeur van basisschool De Balein in De Rijp.
Protesten tegen te veel onbevoegden voor de klas, vierdaagse lesroosters voor de kinderen, een juf uit Friesland in Hilversum voor de klas en een banenmarkt in de Zaanstreek om meesters en juffen te werven. In de hele provincie was het afgelopen schooljaar onrustig door het lerarentekort. En ook komend schooljaar lijken er weinig zekerheden.
"We kunnen in ieder geval overal starten", zegt Jeanette de Jong, bestuurder van koepelorganisatie Blosse in Heerhugowaard waar 29 basisscholen onder vallen. "We hebben geen acute knellingen, maar het is dun ijs. Vroeger hadden we meer vet op de botten, een ruimere poule van leerkrachten die we konden benaderen of waar we op terug konden vallen. We zijn nu al blij dat we overal weer met een vijfdaags lesrooster kunnen beginnen."
Problemen met bezetting
Stichting Agora met 24 basisscholen in de Zaanstreek had afgelopen schooljaar ook de nodige problemen met de bezetting. "Maar alle scholen kunnen nu in ieder geval open", laat bestuursvoorzitter Gernanda Schutte weten. "Maar het is heel spannend geweest. We hebben moeten schuiven binnen de organisatie, spoedoverleggen gehad en op een aantal plekken zullen soms ook nog ondersteuners voor de klas staan onder begeleiding van leraren. Het is allemaal heel fragiel. Het zijn dagkoersen."
"We vragen heel veel van mensen, maar je wilt niet dat ze daarom weglopen"
De situatie is volgens Schutte op deze manier dan ook niet lang houdbaar: "We gaan dit volgend jaar niet nog een keer zo doen. We vragen heel veel van mensen, maar je wilt niet dat ze daarom weglopen. We willen in de toekomst de leraar meer centraal zetten. Wat kunnen we ze bieden om ze ook vast te houden? Dan moeten ze het werk in ieder geval leuk vinden en ook dat kunnen doen waarvoor ze zijn aangenomen."
Tineke Butter heeft het idee dat leraren nog wel naar dorpsscholen zoals De Balein willen komen. Volgens haar omdat daar iets meer rust is. Maar zelfs voor haar was het kantje boord om de bezetting rond te krijgen.
"Twee leerkrachten gingen voor de zomer met pensioen en een derde ging de liefde achterna, naar het oosten van het land", vertelt de directeur. "Ik heb er wel slapeloze nachten van gehad. We hebben moeten schuiven binnen de organisatie om mensen vrij te krijgen en er heeft zich iemand op het laatste moment gemeld die nieuw is in het onderwijs en die net van de opleiding komt."
'Ik hoop niet dat de telefoon nog gaat'
En ook Butter bevestigt dat het dagkoersen zijn: "Ik schrik echt als ik op zondagmiddag wordt gebeld. Bang dat een docent meldt dat hij of zij niet meer komt en dat je een probleem hebt. Het is een heel wankel evenwicht. We hebben nog twee weken te gaan, dus ik hoop niet dat de telefoon nog gaat."