Ga naar Content

Max (32) organiseert gratis muziekweekend met nieuwe 'oude' naam: Bergen Live

Bergen staat het eerste weekend van september traditiegetrouw bol van de muziek. Ook dit jaar, maar in het centrum van het dorp wél onder een nieuwe naam: Bergen Live. "We hebben ons losgekoppeld van Jazz en Sail", legt voorzitter Max van Veen uit, "en organiseren hier nu samen met de horeca twee dagen lang live muziek."

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De 32-jarige geboren en getogen Bergenaar Max weet niet beter dan dat er in 'zijn' Bergen altijd begin september muziek klinkt tijdens Jazz en Sail. "En die muziek moet blijven. Daarom heb ik mij in 2016 bij de organisatie aangesloten, en na corona besloten mijn schouders er flink onder te zetten, want het evenement was heel klein geworden."

Samen met de andere bestuursleden en alle vrijwilligers organiseert hij het muziekfestival nu onder een nieuwe naam: "Een nieuwe maar eigenlijk oude naam, want zo'n veertig jaar geleden heette Jazz en Sail nog Bergen Live", vertelt hij, als hij de oude posters laat zien die in de bovenbar van café Lamoraal aan de muur hangen.

"Van bezoekers hoorden we dat het 'een beetje van hetzelfde was' qua opzet en dat er weinig jazz te horen was, wat de naam wel suggereert"

Max van Veen - voorzitter Bergen Live

"Tijdens corona zijn best wat bestuursleden gestopt. Vorig jaar organiseerden we het festival met z'n vijven en was het alleen op zaterdag, terwijl de vrijdag echt dé dag is voor Bergenaren. We hoorden toen ook van bezoekers dat het 'een beetje van hetzelfde was', qua opzet en dat er weinig tot geen jazzmuziek te horen was, wat de naam wel suggereert."

Dat gaf de organisatoren de laatste zet om het roer om te gooien. "Een nieuwe naam, nieuw elan, om zo het festival in het centrum te behouden. De samenwerking met Jazz en Sail is er niet meer. We gaan onze eigen weg met hulp van sponsoren en de horeca."

Tekst gaat verder onder foto.

Oude posters van het muziekfestival - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Het festival is zoals altijd gratis. "De gemeente helpt ons, maar dit jaar niet financieel. Dat hoeft wat mij betreft ook niet als dat niet nodig is. De kosten die we maken worden door onze sponsoren en horeca gedragen."

Tijdelijk plein als hoofdlocatie

Dat er in het centrum van Bergen nu een nieuw - tijdelijk - plein ligt, na de sloop van de Bakemaflat, is een mooie bijkomstigheid voor de organisatoren. "Het plein wordt de hoofdlocatie met een groot podium te staan. De andere podia zijn in en om de cafés en restaurants te vinden."

"Barrelhouse en gitarist Paulo Mendonca zijn de bekendere namen die komen spelen. En op zaterdagmiddag is er ruimte voor jong talent. Daarnaast willen we ook straattheater programmeren. Het wordt een breed programma van rock, blues, jazz en soul."

"We hebben extra aandacht besteed aan de uitstraling en ook geïnvesteerd in beter geluid en licht"

Max van Veen - voorzitter Bergen Live

Bergen Live hoopt zo'n 10.000 bezoekers per avond te trekken. "Het weer zal een belangrijke factor zijn", geeft Max toe. "We zijn benieuwd wat iedereen er van gaat vinden. We hebben dit jaar extra aandacht besteed aan de uitstraling en ook geïnvesteerd in beter geluid en licht."

"Én we hebben altijd vrijwilligers nodig trouwens", wil Max nog graag kwijt. "Voor dit jaar nog een aantal stagemanagers; mensen die zorg dragen voor bands. Zij kunnen zich via onze website aanmelden." Daar is ook het programma voor 1 en 2 september terug te vinden.

Jazz en Sail in Bergen aan Zee

Jazz en Sail blijft ook bestaan en wordt in Bergen aan Zee gehouden. Op het strand bij de Botenclub zijn op 2 en 3 september zeilraces en is er aansluitend muziek. "Het mooiste moment om te komen kijken is bij de start en als de catamarans weer binnenkomen. De finish is zaterdag rond 16.00 uur en zondag om 15.00 uur", meldt de club op hun website.

Foto: Jazz & Sail Bergen

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]