Ga naar Content

Heel Hollands Kroon helpt: van hout voor huttendorp tot helm voor bobslee-clinic

Of het nou een printer is voor het Mandolineorkest Oost-Wieringen, tafels voor IJsbaan Anna Paulowna of hout èn vervoer voor het huttendorp Hippolytushoef; verenigingen, stichtingen en bedrijven regelen het met en voor elkaar via de Hollands Kroonse Uitdaging. Dit jaar zijn al ruim 250 'matches' gemaakt, waarbij ze elkaar helpen met gesloten knip. "Zo mooi hoe het werkt. We vervullen 'noaberschap' op het platteland en dat is heel belangrijk voor de leefbaarheid."

Kleuters van de kinderopvang in Hippolytushoef op bezoek bij bewoners van Lelypark - Foto: Hollands Kroonse Uitdaging

"Samen werken, samen leven, samen doen", staat er op de website van de Hollands Kroonse Uitdaging. Manager Edwin Wittink lepelt met gemak allerlei 'matches' op die de afgelopen jaren met succes zijn uitgevoerd. "Het is inmiddels een sport om binnen zo kort mogelijk tijd een uitdaging op te lossen, maar belangrijker is de leefbaarheid in de gemeente te verbeteren. Het gaat om verbinding binnen de dorpskernen; contacten leggen en delen met elkaar. 

Knoflookkratten

De Uitdaging is een landelijke organisatie die voortkomt uit het televisieprogramma met Angela Groothuizen. De organisatie in Hollands Kroon doet sinds 2016 mee en probeert met een jaarlijkse Beursvloer, verenigingen, stichtingen en bedrijven met elkaar in contact te brengen. Wittink: "De initiatieven komen van onderaf, van de inwoners of bedrijven zelf. Knoflookfteler Biesheuvel had allemaal kratten staan die weg moesten. Die zijn naar Sportservice gegaan om spullen in op te bergen. Anders waren de kratten vernietigd."

Tekst gaat door onder de foto.

Kratten van de knoflookteler uit Slootdorp voor Sportservice - Foto: Hollands Kroonse Uitdaging

Het gesprek met Wittink vindt plaats in een ontmoetingsruimte van Hof van Wieringen van woonzorggroep Samen in Hippolytushoef. "Hier hebben we kunnen regelen dat kinderen van de kinderopvang geregeld langs komen om met ouderen wat fruit te eten en liedjes te zingen." Een medewerkster loopt langs. Ze is enthousiast over de samenwerking: "We zien zoveel blije gezichten. Soms komen kinderen nu gewoon even langs om een tekening te brengen."

265 matches

Wittink: "Dat we hier bij Hof van Wieringen kunnen zitten heeft ook te maken met die samenwerking met Samen, als tegenprestatie. Net als verenigingen die een vergaderlocatie zoeken. Sportclubs hebben vaak een kantine die doordeweeks meestal leeg staat. Dat soort matches worden gemaakt op zo'n Beursvloer. Dit jaar hebben we al 265 matches die al uitgevoerd zijn of nog uitgevoerd moeten worden. Dat zijn er al ruim tien keer zoveel als toen we begonnen."

Tekst gaat door onder de foto.

"Binnen een half uur was heel Noord-Holland voor ons aan het rijden" - Foto: Buurtvereniging Kluftenkrogt

"Fantastisch, gewoon fantastisch", vertelt een dolenthousiaste Wil Kuvener van buurtvereniging Klufterkrogt in Hippolytushoef. Zonder hulp van de Hollands Kroonse Uitdaging zou er dit jaar geen huttendorp zijn geweest. "Vorige week dinsdag kreeg ik plotseling te horen dat we geen hout zouden krijgen van de vaste leverancier. Blinde paniek. Ik heb meteen een oproep geplaatst en binnen een half uur was heel Noord-Holland voor ons aan het rijden. Echt ongelooflijk, dat is kippenvelwerk."

Kuvener: "Ze noemen het matches en daar hebben we er al heel wat van gehad. We willen wel wat terug doen, maar ik zou nog niet weten wat. Maar als iemand iets nodig heeft staan we meteen klaar hoor. Die uitgestoken helpende hand gaat steeds verder. Ga zo door!"

"Binnen een half uur was heel Noord-Holland voor ons aan het rijden. Echt ongelooflijk"

Wil Kuvener van huttendorp Hippolytushoef

Dat ziet Edwin Wittink wel zitten. "Er zijn veel timmerdorpen in de gemeente. Dat is altijd een hele organisatie. Misschien kunnen we het zo regelen dat we die organisaties samen brengen of dat de timmerdorpen elkaar zo opvolgen dat het resterende hout van het ene naar het andere timmerdorp gaat."

Tekst gaat door onder de foto.

Edwin Wittink, manager van de Hollands Kroonse uitdaging, maakt een 'hulpronde' door Hippolytushoef - Foto: NH / Jurgen van den Bos

Edwin Wittink zelf, geboren en getogen Wieringer, vervult zijn rol met veel plezier. Zijn netwerk breidt zich steeds verder uit, dus wordt hij bijna overal aangesproken als hij door Hippolytushoef fietst: "Ik krijg zeven uur per week voor om uitwisselingen te regelen, maar er gaat veel meer tijd in zitten en dat geeft ook niets. Ik voel me af en toe net Gaston van de loterij als ik bij mensen langs ga om te vertellen dat iets is gelukt." 

Echte waarde is verbinding

"Alles gaat met gesloten knip tussen verenigingen, stichtingen en bedrijven," vertelt Wittink. "De waarde van die uitwisselingen ligt nu rond de 130.000 euro. En dat is alleen al van het afgelopen half jaar. Dat is nu al meer dan in heel 2022. Maar de echte waarde ligt in het verbinden van mensen en het vergroten van de leefbaarheid binnen de gemeente. Elkaar helpen. En het is nog duurzaam ook, want veel spullen worden opnieuw gebruikt."

Tekst gaat door onder de foto.

Leerlingen van RSG Wiringherlant ontwerpen een vlag voor de kunsttuin Winkel - Foto: Hollands Kroonse uitdaging

Wittink staat versteld van de snelheid waarmee diensten worden uitgewisseld. "Van één match komt weer een andere match. Bobsleester Robin Post uit Wieringerwerf wilde een stichting oprichten. We hebben haar kunnen koppelen aan een notariskantoor. Als tegenprestatie wilde ze een clinic geven. Daarvoor zijn helmen nodig en zo komen ze uit bij een motorzaak en zij krijgen weer gratis publiciteit. Zo rolt het maar door."

De Hollands Kroonse Uitdaging bemiddelt in zeer wisselende vragen en aanbiedingen:

  • Leerlingen van RSG Wiringherlant ontwerpen een vlag voor de kunsttuin in Winkel
  • Mereboer Uitvaartzorg biedt zeventien stoelen aan. Gratis voor een vereniging, stichting of maatschappelijke instelling. Snel ophalen, ze staan in de weg! 
  • Harmonie De Eendracht uit Kolhorn bestaat dit jaar 125 jaar en zoekt voor deze gelegenheid hulp bij het ontwerpen en maken van posters 
  • Rabobank biedt aan: veertien whiteboards en 21 zeepdispensers

Lees ook