Ga naar Content

De geuzen tegen de Spanjaarden: vandaag de échte Slag op de Zuiderzee

Tot de tanden gewapende geuzen nemen het vandaag op tegen de Spaanse vloot. In Monnickendam viert men het 450-jarig jubileum van de Slag op de Zuiderzee en vandaag wordt de daadwerkelijke slag nagespeeld. NH brengt zondagavond in samenwerking met Omroep PIM een compilatie van het evenement.

Promo compilatie Slag op de Zuiderzee - NH Nieuws

De hele stad staat deze dagen op z'n kop en veel inwoners dragen historische kleding. NH-verslaggever Laura Osinga is op dit moment in Monnickendam en ziet dat er talloze bezoekers zijn afgekomen op het evenement, die bovendien volop genieten van het goede weer. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Presentator Laura Osinga in actie in Monnickendam tijdens Slag op de Zuiderzee - Foto: Foto: NH

Bij de viering wordt herdacht dat de geuzen 450 jaar geleden wonnen van de Spanjaarden. Op 6 juli werd de herdenking afgetrapt met de bestorming van de Zuiderpoort (NH was aanwezig bij de repetitie) en vandaag is dus het hoogtepunt: de schepen van de geuzen en de Spanjaarden bestoken elkaar vanaf 16.00 uur bij het Monnickendammergat, even buiten Monnickendam.  

NH brengt zondagavond een compilatie van het evenement, vanaf 17.40 uur op NH TV (elk uur herhaald), op YouTube en natuurlijk deze site. Omroep PIM is vandaag al de hele dag live. Bekijk hun uitzending via deze link

Monnickendammers in historische kledij tijdens Slag op de Zuiderzee - Foto: Foto: NH

Alles over de Slag op de Zuiderzee  

In aanloop naar de viering van 450 jaar Slag op de Zuiderzee volgde NH de voorbereidingen in Monnickendam. We hebben regelmatig artikelen en reportages gepubliceerd over de vele vrijwilligers en wat ze doen om het evenement tot een succes te maken. Bekijk hier de eerdere reportages en artikelen. 

Lees ook