Ga naar Content

Door de versnipperaar of een tweede leven? Dit gebeurt er met de door storm Poly omgewaaide bomen

De beelden van zomerstorm Poly gingen de hele wereld over: bomen die met wortel en al uit de grond werden gerukt, snelwegen bezaaid met takken en kapotgewaaide strandhuisjes. De storm liet in Noord-Holland diepe sporen na. Een dag later is het opruimen in volle gang en rijst de vraag: wat gebeurt er eigenlijk met al dat hout?

Bomen worden opgeruimd in Haarlem - Foto: NH / Maurice Blaauw

Dat ligt eraan waar de bomen zijn omgewaaid. In de natuurgebieden wordt er vooral gekeken naar de veiligheid van bezoekers. "Als het onveilig is, wordt er prioriteit aan gegeven en wordt de boom weggehaald. Als het niet voor gevaar zorgt, kan de boom blijven liggen", vertelt een woordvoerder van PWN aan NH. De omgevallen bomen die in het gebied van PWN liggen, worden in stukjes gezaagd. "We maken de boom klein en houden het hier in de duinen. Dat is goed voor de natuur."

Staatsbosbeheer doet hetzelfde, aldus boswachter Rien de Vries van natuurgebied Elswout. "Waar het niet in de weg ligt, laten we het lekker liggen, zodat de natuur ermee aan de gang kan."

Weghalen omgewaaide bomen in Haarlem - Foto: NH / Maurice Blaauw

In de stad gaat dat heel anders. Daar kan de gemeente omgewaaide bomen niet laten liggen. Daar speelt Isabelle Wisse van Haarlems Hout handig op in. Deze organisatie verwerkt stadsbomen in allerlei producten, zoals snijplanken en bureaubladen.

Na de vorige hevige zomerstorm, in juli 2015, gingen er zo'n honderd omgewaaide stadsbomen naar Haarlems Hout. Het bijzondere daaraan is dat ze de herkomst van de boom in het product verwerken. Dat deden ze ook met de omgewaaide stadsbomen in 2015. "Daar verkopen we nog steeds snijplanken van", vertelt Wisse. In die snijplanken zit bijvoorbeeld de straatnaam waar de boom is gesneuveld verwerkt.

Maar dit keer wil de organisatie het anders doen. "Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel we precies gaan krijgen. Maar dit keer willen we het hout gaan verzagen en drogen. Dan verkopen we het door aan derde partijen, in de hoop dat zij er iets moois van maken."

"Zorg dat de herkomst, de straat waar de boom stond, bekend is. Dat is leuk voor de bewoners"

Isabelle Wisse, mede-eigenaar Haarlems Hout

Ze heeft daarbij wel een verzoek aan de gemeente. "Zorg dat de herkomst, de straat waar de boom stond, bekend is. Dat is leuk voor de bewoners." Ook wil ze graag dat alle bomen die in Haarlem zijn omgewaaid ook in Haarlem blijven. "Zelfs als het door de versnipperaar gaat. Gebruik dat dan voor speeltuintjes en snipperpaden in de stad."

Het is overigens nog niet zeker hoeveel bomen Haarlems Hout krijgt. De gemeente is nog bezig met opruimen en gaat dan bekijken waar de bomen heen gaan, bevestigt een woordvoerder.

De A9 was bezaaid met takken en bomen - Foto: Fotograaf: VLN Nieuws -

Delen van snelwegen A7, A9 en A10 waren bijna de hele dag afgesloten voor verkeer door de enorme hoeveelheid takken en bomen die op de wegen waren gewaaid. Rijkswaterstaat is de hele dag bezig geweest om de wegen weer vrij te krijgen.

Wat de dienst met het hout doet, kon een woordvoerder niet zeggen. "De aannemers met wie wij samenwerken zijn daar verantwoordelijk voor. We ruimen namelijk niet alles zelf op."

"Een deel gaat naar houtverwerkers. Maar ik kan niet precies vertellen waar alles heen gaat", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat Noord-Holland.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.