Ga naar Content

Zelfs Texels stroomnet is nu vol, ondernemers komen in de knel

Het elektriciteitsnet op Texel en in delen van Den Helder heeft zijn maximale capaciteit bereikt. Nieuwe bedrijven die zich willen vestigen in het gebied kunnen daarom niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Dat geldt ook voor bestaande bedrijven die hun aansluiting willen uitbreiden. "Er moet echt iets gebeuren", zegt Hennie Huisman namens de Texelse ondernemers. "Dit heeft grote gevolgen voor de economie."

De Krim heeft zich al voorbereid door 2600 panelen bij de Texelse golfbaan te leggen. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De vraag naar stroom neemt overal rap toe, en het stroomnet kan niet op hetzelfde tempo capaciteit uitbreiden. Daardoor raakt het net op steeds meer plaatsen vol. Dit is het gevolg van de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening.

Door deze drukte is nu ook de maximale capaciteit van elektriciteitsstation Texel en Den Helder Vogelwijk bereikt. Dit raakt ondernemers op Texel en in delen van Den Helder.

Dossiermanager Hennie Huisman van Texels Ondernemers Platform (TOP) is niet geheel verrast. "Hier is al een tijdje sprake van", zegt ze. Huisman is vertegenwoordigd in het economisch forum, een ondernemersplatform van de vier kopgemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Begin juli heeft de groep overleg met de provincie. "En het eerste punt dat wij willen bespreken gaat over deze netwerkcongestie", zegt Huisman. "Er moet iets gebeuren. We zijn heel benieuwd wat de bestuurders hier mee gaan doen. Want ze moeten nu wel in actie komen."

"De vraag is nu wat voor acties de gemeente en de provincie nemen om dit op te lossen"

Hennie Huisman namens Texelse ondernemers

Het bereiken van de maximale capaciteit betekent dat Liander bedrijven die zich in het gebied willen vestigen of bestaande bedrijven die extra capaciteit willen op een wachtlijst plaatst. Zou de netbeheerder dat niet doen, dan neemt de kans op stroomstoringen en langdurige uitval in de regio toe.

"Dit hadden we zien aankomen, maar er is niet op geanticipeerd", zegt Huisman. Het is niet een probleem van vandaag op morgen. De vraag is nu wat voor acties de gemeente en de provincies nemen om dit op te lossen. Want dit kan natuurlijk niet zo blijven. Alles zit op slot. Dit heeft grote gevolgen voor de economie."

Hennie Huisman: "Dit is niet het probleem van vandaag op morgen." - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Texel is afhankelijk van de toeristische economie. Stilstand is achteruitgang. "De vraag is natuurlijk hoe je hier grip op kunt krijgen. We kunnen de gemeenten aanspreken, maar het is een externe partner die de zaken niet voor elkaar heeft. Het is een heel groot probleem."

Iwan Groothuis van Texels grootste vakantiepark De Krim geeft aan dat zijn bedrijf wél is voorbereid op de capaciteitsproblemen. "We zijn regelmatig in goed gesprek met de manager van Liander", zegt Groothuis. "Dus we zijn op de hoogte."

De Krim heeft voorbereidingen getroffen door zonnepanelen te leggen op twee grote waterbergingen naast de golfbaan. Straks worden 4000 zonnepanelen met een eigen kabel verbonden met de Krim, dat levert ruim anderhalf miljoen kilowatt op voor ons centrum. De stroom wordt dan opgeslagen in accu's. "Dat gaat dit jaar nog gebeuren", zegt Groothuis. "Een groot deel van de energie wekken we zelf op."

"Op het moment dat er iemand in problemen komt, gaan ze kijken wat er nog wel mogelijk is"

Hennie Huisman namens de Texelse ondernemers

De Krim deed al eerder investeringen in 'smart grids' voor de nieuwe chalets. "Daarmee waren we de eerste in Europa", zegt Groothuis. "Als dat goed werkt gaan we het breder inzetten." Een smart grid is een slim meet- en regelsysteem in de elektriciteitsvoorziening. Het verdeelt de stroom bij vraag en aanbod.

"Als er een chalet leegstaat, gebruikt het ook minder energie. Dat kan via een lus dan ingezet worden bij een ander chalet. We doen ook een groot deel zelf investeren om de zaak op orde te houden. Daarmee lopen we ver voor de troepen uit. Dat is echt een mooie ontwikkeling", zegt Groothuis

Directeur van De Krim Iwan Groothuis: "Straks hebben we energie van ruim 4000 zonnepanelen." - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Ondertussen probeert netbeheerder Liander voor andere ondernemers aan 'congestiemanagement' te doen. Ze vragen dan aan de grootste verbruikers van elektriciteit om hun piekverbruik op een later moment te plannen of om eigen energiebronnen in te zetten. Zo hopen ze meer capaciteit te krijgen op het net, volgend jaar moet duidelijk worden of dit ook echt lukt.

"Ze zijn wel bereid om te kijken naar maatwerkoplossingen", zegt Hennie Huisman. "Op het moment als iemand in problemen komt, gaan ze kijken wat er nog wel mogelijk is. Maar ze kunnen geen garanties geven. Daarnaast moet er natuurlijk een structurele oplossing komen voor de problemen. En daar proberen we samen met de provincie en de gemeente uit te komen."

Lees ook