Ga naar Content

Feestzomer Geestmerambacht start middenin het broedseizoen

Het festivalseizoen gaat van start en dat betekent dat recreatiegebied Geestmerambacht in Oudkarspel de komende maanden de thuishaven is voor tractoren en feestvierende festivalgangers. Ook tijdens het broedseizoen.

Foto: ISF / Jelmer de Haas & Maite de Lorenzo

Dit weekend strijkt het tractorpulling-evenement Power Valley in Geestmerambacht neer en in juni en juli Indian Summer en Liquicity Festival. Allemaal midden in het broedseizoen. Mediapartner Dijk en Waard Centraal sprak met verschillende experts over de gevolgen van ronkende motoren en hoge decibellen voor vogels in het recreatiegebied ten noorden van Alkmaar.

Hier wel, daar niet

Volgens vogelaar Elias den Otter zitten er twee kanten aan de zaak. "De functie van het park is recreëren, dus als je het zo bekijkt, horen evenementen erbij. Natuurlijk is genieten van de natuur ook een functie, maar ze kiezen in dit gebied wel heel duidelijk: ‘dit deel wel en dit deel niet’. Dus dat is in ieder geval goed."

"Specifiek op de plek van Power Valley broedt niks interessants dat verstoord wordt. In de bomen daaromheen wel. Daar zitten nu nachtegalen, braamsluipers en grasmussen. Daarom zou ik zeggen: als het evenement later kan, is dat beter. Maar ik snap ook dat je voornaamste functie recreatie is en dat er geld verdient moet worden."

Geld voor natuur

"Het geld dat met evenementen verdiend wordt, wordt ook gebruikt om het natuurgebied te onderhouden", zegt vogelliefhebber Den Otter. Toch is niet iedereen het daarmee eens. Collega-vogelaar Rob Struyk staat steviger in de discussie. Volgens hem wordt er amper aan de natuur in het gebied gedacht en ligt de focus vrijwel volledig op recreatie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Eigen foto

Volgens vogelaar Struyk trekken vogels zich in zijn algemeenheid misschien niet veel aan van lawaai, maar verstoring door mensen moet je proberen te voorkomen. Iets wat volgens hem met het geplande Power Valley niet gebeurt.

Niet meer van deze tijd

"Daarnaast is het een beschermd gebied, dus met zicht op de stikstofcrisis past het ook helemaal niet meer in deze tijd om daar tractorpulling te organiseren. We moeten in Nederland eens stoppen met alles maar accepteren", vindt Struyk.

Maar volgens Mark Scheurkogel van de Vogelbescherming zal het qua verstoring wel loslopen. "In dit geval zijn de vogels Afrikagangers en die hebben momenteel nog geen jongen. De impact van een evenement van één of twee dagen is waarschijnlijk beperkt en kan worden getolereerd als het wordt beoordeeld door een ecologische toets, wat hier is gedaan."

"De vogelpopulatie zal waarschijnlijk niet in één dag verdwijnen als gevolg van het evenement. Het is wel belangrijk ervoor te zorgen dat de vogels zo min mogelijk last hebben. Dit kan door bijvoorbeeld het gebied rond de bomen af te zetten."

Toch snapt Scheurkogel de bezwaren van Struyk ook. "Als je echt inzoomt op wat van belang is voor de vogels, dan is het natuurlijk altijd beter om niks in het gebied te organiseren, maar dan mag op een gegeven moment niets meer."

Locaties opnieuw beoordelen

De politieke partij Lokaal Dijk en Waard heeft bij de wethouder haar zorgen geuit over het tractor-evenement in het broedseizoen. Maar die ziet geen mogelijkheden het evenement nu nog te weigeren. En de evenementenagenda biedt geen ruimte voor een andere datum.

"Voor elk festival wordt een ecologische quickscan gedaan, zoals broedvogelcontroles. En moeten organisatoren zich houden aan voorschriften om de impact op de natuur te beperken", legde de wethouder deze week uit.

Daarnaast gaat de gemeente sowieso alle evenementenlocaties binnenkort beoordelen. Dan zal dan worden bekeken wat er op die terreinen in de toekomst wenselijk is. Ook voor Geestmerambacht komt dan een vernieuwd profiel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]