Ga naar Content

Duizenden pk's, brullende motoren en opspattende modder tijdens Powervalley

BROEK OP LANGEDIJK Brullende motoren, duizenden pk’s en opspattende modder. Dat zijn de hoofdingrediënten voor de eerste editie van het tractorpulling-evenement Power Valley. Op het evenemententerrein op recreatieterrein Geestmerambacht zijn de voorbereidingen in volle gang. ''We kunnen als Noord-Holland trots zijn dat we deze wedstrijd mogen organiseren.''

Op het terrein in Broek op Langedijk worden de laatste puntjes op de i gezet voor Power Valley. De sport is ontstaan bij de boeren die ooit wilden bewijzen dat hun paard het meeste gewicht kon trekken.

Inmiddels zijn de paarden ingeruild voor tractoren met een vermogen van wel 8.000 pk. De voertuigen moeten een sleepwagen met een gewicht van ruim 25 ton zover mogelijk over een baan trekken. De bolides lijken vanaf de buitenkant met een beetje fantasie nog op een tractor. Van binnen zijn het echter racemonsters. 

Russische gevechtshelikopter
Zo heeft het team Argos Oil Whispering Giant uit Egmond vier motoren van de Russische gevechtshelikopter Hind onder de motorkap. "Ja, dat is wel uniek", vertelt chauffeur Bas Liefting. "Hij stijgt nog net niet op, haha. Hopelijk gaan alleen de voorwielen de lucht in."

Het team is de favoriet voor de zege in Broek op Langedijk. In de Grand National, de hoogste klasse van de tractorpulling, staan ze bovenaan. "Het is natuurlijk een thuiswedstrijd, dus we gaan er alles aan doen om te winnen. Maar de techniek moet natuurlijk ook meezitten."

De mannen van het team zijn vijf avonden per week bezig met hun passie en reizen heel Europa door om aan wedstrijden mee te doen. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby", lacht Liefting.

Traantje
Hoewel ze stad en land doorreizen voor hun passie, is de wedstrijd morgen toch extra speciaal. "Je rijdt dichtbij je hometown en er zullen heel veel bekenden komen. Dat geeft een ander gevoel in de onderbuik. Op het moment van de race zit je natuurlijk in je eigen wereld, maar als je klaar bent en naar de mensen zwaait, dan zal er best wel een traantje in mijn ogen zitten."

Foto: NH/Tom Jurriaans