Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Rust in luchtruim tijdens Dodenherdenking verstoord door Transavia-vliegtuig in nood

5 mei 2023, 11.40 uur · Aangepast 5 mei 2023, 12.58 uur · Door Doron Sajet

Een Boeing 737 van Transavia is gisteravond laag over delen van Zuid- en Noord-Holland gevlogen, uitgerekend wanneer dat niet de bedoeling was. Volgens een woordvoerder van Transavia vloog kort na de start in Rotterdam een vogel in de motor, waardoor het toestel snel moest uitwijken naar Schiphol. Tussen 20.00 en 20.02 uur, tijdens de twee minuten-stilte van de Nationale Dodenherdenking, vloog de Boeing op enkele honderden meters hoogte richting Schiphol.

Een Boeing 737-800 van Transavia stijgt op vanaf Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet
Tijdens de stilte mag er niet gestart, geland of getaxied worden op Schiphol en moeten vliegtuigen die de luchthaven naderen op minstens 2 kilometer hoogte rondjes vliegen. Voor noodgevallen worden uitzonderingen gemaakt.

Kort na het opstijgen vanaf Rotterdam-The Hague Airport vloog er een fazant de vliegtuigmotor in en veroorzaakte daarbij grote schade. Het toestel moest daarom zo snel mogelijk landen op Schiphol, waar de technische dienst van Transavia is gehuisvest.

300 meter boven Nieuw-Vennep

Tijdens de nadering kon er geen rekening worden gehouden met de Nationale Dodenherdenking en vloog het toestel op 800 meter boven Warmond en op 300 meter bij Nieuw-Vennep. Om 20.03 uur landde de Boeing 737 op de Kaagbaan van Schiphol.

De schade aan de vliegtuigmotor komt bovendien op een slecht moment voor Transavia. De maatschappij kampt met een vliegtuigentekort, onder andere door schade en uitgelopen onderhoud. 

Transavia heeft al duizenden passagiers moeten duperen door hun vakantie noodgedwongen te annuleren. Of de beschadigde Boeing van gisteren voor extra annuleringen gaat zorgen, wist de woordvoerder nog niet.

Alsnog naar Ibiza

Voor de passagiers van de vlucht van gisteravond vanaf Rotterdam was er later op de avond wel een reservetoestel beschikbaar en konden zij alsnog naar hun vakantiebestemming Ibiza worden gebracht.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]