Ga naar Content

Drie struikelstenen voor vermoorde Joodse leden voetbalclub SC 't Gooi

Drie struikelstenen glinsteren vanaf vandaag in de zon. Maurits Frank, Joop Schaap en Nathan Cohen, drie Joodse leden van de Hilversumse voetbalvereniging SC 't Gooi, kwamen om in de Tweede Wereldoorlog. Clubarchivaris Hans Swierstra sr. en documentairemaker Maurice Ramaekers maakten een documentaire over de club, waarna ze besloten dat deze leden hoe dan ook een struikelsteen moesten krijgen. 

Struikelstenen voor drie Joodse leden voetbalvereniging SC 't Gooi - NH Nieuws

"Wij hadden van oorsprong uit veel Joodse jongens voetballen bij de club", vertelt clubarchivaris Hans Swierstra sr. in de vorig jaar verschenen documentaire SC 't Gooi, een bewogen geschiedenis. In deze documentaire wordt uitgebreid stilgestaan bij het oorlogsverleden van de club. "Die werden verboden om nog op het sportpark te verschijnen door de NSB-burgemeester Ernst von Bönninghausen."

Voor drie van deze Joodse leden komen er nu, mede dankzij de documentaire, struikelstenen te liggen in Hilversum. Voor Maurits Frank en zijn vrouw Antonette Tonia Frank-Stein, Joop Schaap en Nathan Cohen. Zij overleefden de Tweede Wereldoorlog niet, maar zullen we zo nooit meer vergeten. "Het geeft ontzettend veel voldoening", zegt Hans. "We zijn er trots op."

Helemaal klaar zijn Hans en Maurice nog niet, want de omgekomen leden Nico in den Berken, Karel ten Hengel en Frits Knegt moeten nog een struikelsteen krijgen. "Daar moet eerst onderzoek aan vooraf gaan en dan hopen wel volgend jaar dat ook deze leden een steen hebben."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]