Ga naar Content

Opvallend veel jongeren bij de Matthäus-Passion: "Onbeschrijfelijk als jonge mensen enthousiast zijn"

Al meer dan 100 jaar wordt Bach-klassieker de Matthäus-Passion rond het Paasweekend uitgevoerd in de Grote Kerk Naarden. Dat de opvoering populair is, staat als een paal boven water. Meestal is de uitvoering geliefd onder een oudere leeftijdsgroep. Dit jaar zijn er opvallend veel jongeren aanwezig. Jonas (26) was ook te vinden bij de voorstelling: "Ik dacht dat ik als enige jonge gast tussen alle bejaarden zou zitten, maar het tegenovergestelde was waar."

Opvoering van de Mättheus-Passion in de Grote Kerk in Naarden - Foto:

Het verhaal van de Matthäus-Passion gaat over de laatste dagen van Jezus vertaalt in tekst en klassieke muziek. Niet direct een onderwerp waar veel jongeren door aangesproken worden. Jonas is wel geïnteresseerd in klassieke muziek en was daarom ook aanwezig: "Ik merk dat de klassieke muziek zich steeds meer vertaalt naar de hedendaagse stijl. Heel Naarden-Vesting bloeide op door de komst van de Matthäus-Passion." 

Brechtje van Riel is communicatiemedewerker bij de Bach Vereniging: "Ouders geven de liefde voor klassieke muziek door aan hun kinderen, delen dit met elkaar en komen samen naar de uitvoering. Ik vind het erg fijn om te zien dat er jonger publiek aanwezig was in Naarden en de interesse voor klassieke muziek niet uitsterft."

 

Kans voor talent

 

"Onze missie is om Bach toegankelijk te maken voor iedereen. Dat betekent ook voor jongeren. Dit doen we deels door jongere musici zoals zangers, instrumentalisten en aanstormend talent een kans te geven om op het podium te komen", laat Brechtje weten.

 

Eén van die aanstormende talenten is de Cubaans-Oekraïense Anna Litvinenko (29). Zij is celliste in het stuk. "De studenten die in Naarden kwamen zagen instrumenten op een historische wijze gebruikt worden die ze nog nooit eerder hadden gezien, dit was een mooie manier voor ons om te verbinden met de jongere generatie."

Celliste Anna Litveninko - Foto: Milagro Elstak

De ouders van Anna zijn ook beide klassieke muziekartiesten, dus zij heeft muziek van Bach, Mozart en Beethoven met de paplepel ingegoten gekregen. Vroeger was zij de enige van haar vrienden die naar muziekstukken van deze bekende artiesten luisterde, nu merkt ze ook een verschuiving in de liefde voor de genre. "Klassieke muziek is niet gebonden aan leeftijd. Het is een gevoel."

 

De uitvoeringen in Naarden zijn voor Anna bijzondere: "Het gevoel is onbeschrijfelijk als jonge mensen na afloop van de uitvoering vertellen dat ze enthousiast zijn geraakt door het stuk. Misschien koppelen veel mensen de Matthäus-Passion aan het geloof en houdt dat jongeren tegen. Dit stuk is juist ook voor mensen die niet gelovig zijn."

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]