Ga naar Content

Matthäus Passion is grote uitdaging voor mensen met dementie in Participatiekoor

De eerste repetitie hebben ze gehad en ze zullen flink aan de bak moeten in het Participatiekoor. In dit speciale zanggezelschap repeteren mensen met dementie samen met een begeleider voor een echt concert later dit jaar. Maar daarvoor is niet voor de makkelijke weg gekozen.

Participatiekoor - NH Nieuws

Dit jaar is er gekozen om te repeteren in de Muziekschool Bloemendaal aan de Korte Zijlweg. De begeleiders, ook wel 'mantelzangers' in dit project, helpen de mensen met een haperend brein. 

"Qua timing geeft Kees mij bijvoorbeeld een seintje als ik moet beginnen", zegt Franc Janssen (70) die al vanaf het begin meedoet met dit koor en muzikaal is aangelegd. 

"Er zitten momenten van rust in", vult mantelzanger Kees Stet (75) aan. "Tijdens die rust moet je wel blijven tellen en dan geef ik aan waar en wanneer we weer beginnen."

"Muziek geeft houvast"

Franck Janssen, muzikant

Volgens Franck is muziek belangrijk voor mensen met dementie: "Want je hebt houvast en je werkt samen. En, het is ontzettend mooi als je de mensen ontroerd ziet kijken tijdens het zingen. Prachtig." 

Er zijn meerdere participatiekoren in de provincie en er is er zelfs een in België. Op 2 april heeft het Haarlemse zangensemble een uitvoering van de beroemde Matthäus Passion van J.S. Bach in de Adelbertusparochie aan de Rijksstraatweg in Haarlem.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]