Ga naar Content

Participatiekoor is voorbeeld op grootste Europese congres over dementie

Erik Zwiers van het Participatiekoor is een van de sprekers op het grootste dementiecongres van Europa in oktober. De creatief directeur van het koor geeft een presentatie over Alzheimer en de Matthäus Passion.

Er zijn drie participatiekoren in Nederland: Haarlem, Bergen en Leiden. Dat aantal zal volgens de organisatie het komend jaar groeien. Volgens het Participatiekoor zijn bezoekers van de concerten verrast door wat de koorleden met dementie nog kunnen. 

Expressie
Mensen met dementie krijgen de gelegenheid om 'door middel van culturele participatie te (blijven) verbinden met hun omgeving. Culturele en kunstzinnige expressie draagt niet alleen bij aan het algemeen welzijn van mensen met dementie, luidt de gedachte achter het koor. Ook is het goed voor hun emancipatie omdat er nog altijd een hardnekkige beeld bestaat dat mensen met dementie willoze slachtoffers zouden zijn. De zangers zijn 26 tot en met 104 jaar.

Wetenschappers
De European Alzheimer Conference is het grootste Europese congres over dementie. Wetenschappers, beleidsmakers, zorg- en welzijnsorganisaties en mensen met dementie uit heel Europa ontmoeten elkaar tijdens dit congres om de nieuwste inzichten en ontwikkelingen met elkaar te delen op het gebied van wetenschap, zorg en welzijn.

Meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede en Spaarndam? Kijk op nhnieuws.nl/haarlem

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Geja Sikma