Ga naar Content

Partijen 'onaangenaam verrast' door vertrek coalitiegenoot: "Teleurstellend voor Alkmaarders"

De Alkmaarse coalitiepartijen zeggen 'onaangenaam verrast en teleurgesteld' te zijn in de beslissing van BAS om uit de coalitie te stappen. Oppositiepartijen hebben meer begrip voor de beslissing, maar allen zijn ze het erover eens dat vooral inwoners hiervan de dupe zijn. "Dit is slecht voor het aanzien van de stad."

Bijeenkomst over asielopvang in Alkmaar - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Acht maanden heeft de Alkmaarse coalitie het vol gehouden. En ook bij de vorige coalitiebreuk was het hete hangijzer de opvang van asielzoekers, is te lezen in het artikel van mediapartner Alkmaar Centraal.

Afgelopen februari al werd op verzoek van Ben Bijl (BAS) de vergadering over de plannen voor een Centrale Ontvangstlocatie (COL) in het voormalige azc en nu leegstaande belastingkantoor aan de Robonsbosweg van de agenda geschrapt: te onduidelijk, te veel vragen. 

Vanmorgen gaf Bijl bij het NHD aan dat dit één van de redenen is om nu ook daadwerkelijk uit de coalitie te stappen. Alkmaar zou 'een tweede Ter Apel' worden en zo'n asielzoekerscentrum kon hij niet verkopen aan zijn achterban. 

In een gezamenlijk statement geeft de coalitie (GroenLinks, PvdA, CDA, Leefbaar Alkmaar, ChristenUnie en de SP) nu aan 'onaangenaam verrast en teleurgesteld' te zijn door de terugtrekking van BAS. Volgens hen is er in goede sfeer samengewerkt en veelvuldig en intensief overleg geweest over het pand.

'Drastische gevolgen voor Alkmaar'

"In het voorstel dat het college afgelopen januari aan de raad voorlegde, stond dat het de intentie is dat het COA de kosten draagt voor de verbouwing van de Robonsbosweg. En dat er ook ruimte is voor Alkmaarse spoedzoekers en statushouders. De coalitie herkent zich dan ook niet in het beeld dat het Alkmaarse belang niet met het voorstel wordt gediend", is te lezen. 

"Je ziet dat mensen lijnrecht tegenover elkaar staan"

Gosse Postma (CDA) over de asielproblematiek

Dat de verschillen nu voor BAS 'onoverbrugbaar blijken', vinden de partijen 'zeer teleurstellend'. "In eerste plaats voor de talloze vluchtelingen die nu nog langer onnodig in Ter Apel moeten verblijven omdat de opvang vastloopt. Maar ook voor alle mensen in de gemeente Alkmaar voor wie het Alkmaars coalitieakkoord vele mooie plannen beschrijft."

De verrassende stap van BAS heeft drastische gevolgen voor de kwaliteit en stabiliteit van het gemeentebestuur, schrijven de coalitiepartijen. Zo moet een van de zeven wethouders Ad Jongenelen (BAS) direct aftreden.

"Met alle negatieve gevolgen voor zijn lopende projecten van dien. We vrezen ook dat de gemeenteraad de komende tijd te veel met zichzelf bezig zal zijn en te weinig met de inwoners. Die verdienen dat er gewerkt wordt, niet gepraat."

Oppositie begripvol

Vanuit de oppositie kan Bijl van Bas rekenen op begrip: volgens VVD-voorman John van der Rhee was was het allang duidelijk dat het thema asielbeleid voor de enige spanning binnen de coalitie zorgde.

"Puur op die inhoud kan ik Ben heel goed volgen. Het is van belang dat je afspraken kunt maken. Als iedereen zich aan het coalitieakkoord zou houden, was er denk ik geen reden geweest om te breken." Het college probeerde het asielbeleid op te rekken, stelt hij. Volgens hem is het asielbeleid zelf dan ook niet direct het pijnpunt; "Het is de tweede keer dat een coalitie klapt op het niet nakomen van afspraken." 

Ook oppositiegenoot OPA-voorman Victor Kloos geeft dat aan. "De plannen staan haaks op het coalitieakkoord en iedereen kan dat nalezen. GroenLinks (coalitie, red) houdt zich weer niet aan zijn afspraken."

"Ik denk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen betreft het asielbeleid"

Simone Meijnen (D66)

Met 'weer' doelt hij op de val van de vorige coalitie: wethouders van GroenLinks en de Partij van de Arbeid kregen toen een motie van wantrouwen aan hun broek, omdat ze eerder genoemde partijen niet hadden betrokken bij de aanvraag van een vergadering over asielopvang. Van der Rhee: "Het is slecht voor het aanzien van de stad."

Ook D66 stelt Ben Bijl te kunnen volgen in zijn besluit. Eerder al stemde de partij voor het schrappen van de vergadering van de agenda. "Tijdens de onderhandelingen hebben ze het blijkbaar niet goed met elkaar afgestemd", zegt Simone Meijnen tegen Alkmaar Centraal.

Ze denkt wel dat de breuk niet per se nodig was. "Als de raad het fatsoenlijk met elkaar had kunnen bespreken, waren we een stuk verder gekomen." Volgens haar liggen de partijen dan ook echt niet zo ver uit elkaar. "Ik denk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen betreft het asielbeleid."

'Dit is op te lossen'

Binnenstadondernemer en fractievoorzitter bij het CDA Gosse Postma, een partij in de coalitie, noemt het dossier asielzoekers tegen onze mediapartner een 'Gordiaanse knoop', een onontwarbare knoop.

"Dit is op te lossen als we constructief met elkaar in gesprek gaan en het verleden laten rusten." Hij blijft dan ook positief en denkt dat het goed komt. Hoe weet hij alleen niet. De uitdagingen van asielbeleid zijn volgens hem geen specifiek Alkmaars probleem, maar van Nederland als geheel. "Je ziet dat mensen lijnrecht tegenover elkaar staan."

Postma was als fractievoorzitter van een coalitiepartij op de hoogte van de spanningen binnen de coalitie. "De sfeer was niet goed. En of het nou een coalitie, vriendenclub of huwelijk is. Een goede sfeer is altijd belangrijk om iets te kunnen verwezenlijken."

Bovenstaande partijen wijzen nu D66 aan als de partij die met de oplossing moet komen in de nieuwe formatie. Deze partij won de verkiezingen, maar andere partijen wilden vorig jaar uiteindelijk geen coalitie met D66 vormen. Meijnen geeft aan 'eerst maar eens met de fractie bij elkaar te gaan zitten'. "Wij gaan bekijken hoe we het verder zien."

Lees ook