Start van hoofdcontent

Sint Pancras

nl

Voetballer Donny van Iperen vertelt na oplopen hersenletsel voor het eerst over dat ene moment en zijn herstel

6 februari 2023, 17.56 uur · Aangepast 7 februari 2023, 14.41 uur · Door Thomas Brood

Voor voormalig Telstar-speler Donny van Iperen (27) zag het er begin augustus heel slecht uit. Na een botsing op het voetbalveld kwam hij in coma te liggen en liep hij hersenletsel op. Men vreesde voor zijn leven, maar inmiddels werkt de voetballer uit Sint Pancras hard aan zijn herstel. "Ik ben er nog lang niet, maar wij zijn op de goede weg", aldus Van Iperen.

De afgelopen maanden werkte Donny van Iperen aan zijn herstel bij Heliomare - NH Nieuws

Na zijn avontuur bij Telstar, verkaste Van Iperen naar FC Zimbru in Moldavië. In slechts zijn tweede wedstrijd gaat het vreselijk mis voor de verdediger. "Wij dachten dat wij de keuze zouden krijgen tussen haal de stekker er maar uit of kies mogelijk voor een leven als kasplantje", vertelt zus Kiky over de eerste dagen in Moldavië. 

"Hier is hij vooral op het fysieke gebied vooruitgegaan"

fysiotherapeut Amy Rozemeijer

De eerste dagen lag Van Iperen in het ziekenhuis in Moldavië. Daarna werd hij overgevlogen naar het Erasmus MC in Rotterdam. Daar sprak hij zijn eerste woorden en zette hij zijn eerste stappen. De afgelopen maanden werkte hij verder aan zijn herstel bij Heliomare in Wijk aan Zee.  

"Hier is hij vooral op het fysieke gebied vooruitgegaan. Hij komt van een heel erg hoog niveau. Het gaat nu veel beter met hem dan hoe hij was in Moldavië. Het gaat hem alleen niet snel genoeg", vertelt fysiotherapeut Amy Rozemeijer.

Speciale behandeling

Inmiddels zit zijn laatste dag in Heliomare erop. Afgelopen vrijdag is hij in het vliegtuig gestapt naar Amerika. Daar ondergaat hij een speciale behandeling. "Ze maken daar een actieve MRI en dan kijken ze welke hersencellen er nog achterlopen. Op basis daarvan wordt een pakket samengesteld", vertelt Donny van Iperen.

NH Sport volgde de voormalig voetballer van Telstar tijdens zijn laatste dagen in Heliomare en maakte de bovenstaande reportage. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52