Ga naar Content

Na eerste woorden zet Donny van Iperen nu eerste stappen: "Goede hoop dat hij hieruit gaat komen"

Na zijn eerste woorden maakt voormalig Telstar-speler Donny van Iperen nu ook fysiek stappen. "Hij kan inmiddels zelfstandig lopen. Wel nog wat schokkerig, maar wij zien een positieve ontwikkeling. Ik heb goede hoop dat hij hieruit kan komen met marginale bij-effecten", vertelt broer Joey over het herstel van zijn broer.

Donny van Iperen in het shirt van Telstar - Foto: Orange Pictures

"Hij loopt dan een stukje van 100 meter. Daarna is hij echt doodop. De kleine stukjes in zijn appartement redt hij inmiddels zonder steun", vervolgt Joey.

Moldavië

Begin augustus kwam de voetballer uit Sint Pancras ongelukkig in botsing op het voetbalveld. Dit gebeurde in Moldavië waar Van Iperen voetbalde voor FC Zimbru Chisinau. Halverwege augustus vloog de 27-jarige voetballer terug naar Nederland waar hij verder verzorgd zou worden. 

Overplaatsing

Ongeveer een maand geleden werd Van Iperen overgebracht van het Rotterdamse Erasmus MC naar Heliomare in Wijk aan Zee. Doordat de Noord-Hollander drager is van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, zit hij in een appartement op het zorgcomplex.

De familie zorgde 24 uur per dag voor toezicht, maar omdat Van Iperen stappen blijft maken is dat minder geworden. Zo zijn ze niet meer aanwezig in de avonden en is het idee dat hij overdag ook zijn eigen weg gaat vinden in eten, therapie en rusten. 

Tekst loopt door onder de foto.

Donny van Iperen in zijn appartement in Heliomare - Foto: Kiky van Iperen

Herstel

Eind augustus sprak Van Iperen zijn eerste woorden uit na het ongeval in Moldavië. Inmiddels kan hij een stukje zelfstandig lopen en is de vooruitgang goed zichtbaar. "Zijn langetermijngeheugen gaat redelijk goed. Wat hij lastig vindt zijn complexe zaken waar je brein volop moet werken. Bijvoorbeeld het combineren van emoties met het voeren van een gesprek. Zijn woordvinding is niet optimaal, maar je kan wel met hem praten", vertelt Joey.

"De specialisten zien een geweldige ontwikkeling"

joey van iperen

Begin augustus zag het er nog vreselijk somber uit voor Donny van Iperen. Een kasplantje was het doemscenario, maar een aantal maanden later ziet de wereld er totaal anders uit. "De specialisten zien een geweldige ontwikkeling. Een steile curve zeggen ze. Ze kunnen nog niet zeggen waar het eindigt", zegt een positief ingestelde Joey van Iperen over zijn broer.

De crowdfundingactie die de familie heeft opgezet staat inmiddels op een bedrag van ruim 40.000 euro. Het geld zal worden besteed aan behandelingen in binnen- en buitenland.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52