Ga naar Content

Eerste tekenen van herstel na vreselijke botsing: voetballer Donny van Iperen spreekt eerste woordjes

Voetballer Donny van Iperen heeft zijn eerste woordjes gezegd. De 27-jarige voetballer uit Sint Pancras kwam begin vorige maand lelijk in botsing met een tegenstander. Donny lag een tijdje in coma, maar toont nu de eerste voorzichtige tekenen van herstel. De afgelopen weken moest de familie genoegen nemen met een knipoog of een knijpbeweging. Tot afgelopen maandag. "Yes", is het antwoord dat Donny geeft op een vraag van één van de verplegers.

Foto: Orange Pictures

Een dag later zegt hij 'ik heb hoofdpijn' tegen zijn familie en inmiddels zegt hij ook de namen van zijn naasten. De Noord-Hollandse voetballer haalt Engels en Nederlands nog wel door elkaar en is behoorlijk warrig. Toch klinkt broer Joey van Iperen positiever dan anders. "Dit is een hele grote stap. Ik ben hoopvol en bij vlagen is er bewustzijn", vertelt hij opgewonden.

Wat veel mensen denken is dat Donny in coma ligt, maar dat is niet het geval. Hij ademt zelfstandig, alleen is hij niet bij bewustzijn. De voetballer kampt met een bewustzijnsstoornis. Dit heeft te maken met de schade in de thalamus, een belangrijk deel van de hersenen.

Tekst gaat hieronder verder.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Aan de bak in Moldavië

Pas afgelopen zomer kondigde Van Iperen vol trots zijn transfer naar de Moldavische club FC Zimbru aan. Na twee jaar bij het Griekse AE Karaiskakis Artas gaat hij een nieuw avontuur in Chisinau aan. NH Nieuws-sportverslaggever Thomas Brood grapte nog tegen hem dat hij hopelijk wel betaald zou krijgen. "Ze staan er goed op. Bij de FIFA gecheckt. Griekenland is erger, haha", antwoordde hij.

In zijn eerste wedstrijd met FC Zimbru speelt hij de hele wedstrijd tegen de Moldavische topploeg Sheriff Tiraspol. In pas zijn tweede wedstrijd voor de club slaat het noodlot toe. Op een verlaten veld in Tiraspol speelt hij tegen Dinamo Auto. In de elfde minuut van de wedstrijd wordt er een vrije trap genomen en gaat de bal richting het strafschopgebied van de thuisploeg. De keeper stompt de bal weg en schampt Donny. Een duel dat je zo vaak ziet, maar de voetballer uit Sint Pancras blijft roerloos liggen.

“We hopen dat dit de volgende fase van herstel inluidt en gaan ons verder richten op de revalidatie"

Joey van iperen

Moldavisch ziekenhuis

De eerste week ligt hij in hoofdstad Chisinau in het ziekenhuis. In eerste instantie wordt er gezegd dat er kneuzingen in de hersenen te zien zijn en geen beschadigingen. Dat is valse hoop, want nader onderzoek wijst uit dat er wel degelijk bloedingen in de hersenen zijn.

De familie wil zo snel mogelijk de voetballer naar Nederland halen. "Misschien zijn de artsen goed daar, maar ik had het gevoel dat wij teruggingen naar de jaren '70. Voor de luchtcirculatie deden ze daar een zolderraampje open. Donny lag daar op een zaal met andere mensen", vertelt Joey die toen meteen naar Moldavië is gevlogen.

De klap is groot als ze te horen krijgen dat Donny niet zomaar in Nederland opgenomen kan worden. De voetballer heeft geen juiste verzekering en er is geen ziekenhuis wat hem wil opnemen wordt gezegd.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Kiky van Iperen

Naar Nederland

Na een oproep in de media landt Van Iperen een week later toch in Nederland. Het Erasmus MC neemt hem op. Daar hoort de familie dat de thalamus is beschadigd. Dat is een belangrijke hersenkern. De voetballer heeft goede dagen, maar ook slechte dagen. Na ruim twee weken te zijn behandeld in Nederland is zijn situatie niet echt verbeterd, maar ook niet verslechterd.

De familie wil Donny dolgraag naar Alkmaar halen om dichter bij huis verder behandeld te worden. Dat is niet makkelijk, gezien de wachtrijen en de complexe situatie van de voetballer. Tot overmaat van ramp blijkt Donny drager te zijn van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Hierdoor moet hij in isolatie blijven en is een behandeling vlakbij zijn geboortedorp Sint Pancras voorlopig niet mogelijk. Een zoveelste klap voor zijn naasten.

Tekst gaat door onder de foto.

De kamer van Donny van Iperen in Rotterdam - Foto: Kiky van Iperen

Eerste woordjes

Maandag gloort er voor het eerst meer hoop voor de familie. De 27-jarige voetballer heeft het woord 'yes' uitgesproken. Later zegt hij ook 'dat hij hoofdpijn heeft'.

Wanneer de familie op bezoek is in het ziekenhuis en ze vragen of Donny weet wie ze zijn dan antwoordt hij met hun namen. "We hopen dat dit de volgende fase van herstel inluidt en gaan ons verder richten op de revalidatie. Wij weten hoe sterk Donny is en hoe hard hij kan strijden, hij gaat dit uiteindelijk overwinnen", laat Joey van Iperen weten.

Kom op, Donny!

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag en zondag van 17.00-19.00 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52