Ga naar Content

Meer dan 700 mensen doen al mee aan massaclaim tegen Tata Steel

Frisse Wind, de stichting die voor een gezonde leefomgeving in de IJmond strijdt, is van plan een collectieve civiele procedure te starten tegen Tata Steel. Na een week hebben al meer dan 700 mensen zich bij Frisse Wind aangemeld om mee te doen aan de claim. 

Tata Steel, gezien vanaf Wijk aan Zee - Foto: Veerle Boekestein

Jaap Venniker van Frisse Wind vertelt over de aanmeldingen tot nu toe: "We zien dat de meeste claims worden gedaan van immateriële schade. Daarnaast zijn er ook medewerkers en oud-medewerkers van Tata Steel die zich hebben gemeld om mee te doen aan de claim."

Lees ook

Venniker faciliteert met stichting Frisse Wind eigenlijk alleen de claim. "We hebben dit niet zelf verzonnen, het was een vraag vanuit de achterban. De bevestiging dat veel mensen dit willen zie je terug in het aantal aanmeldingen."

Jaap Venniker van Frisse Wind - Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Hoe het proces er vanaf nu uit gaat zien en op welke termijn Tata Steel de claim kan verwachten is nog niet te zeggen. "We gaan nu een plan maken en kijken hoe we verder gaan. Het is niet zo dat we morgen een claim gaan neerleggen. In een week tijd is de animo erg groot. We gaan nu een plan maken, samen met advocaten. Het gaat tot nu toe boven verwachting en mensen kunnen zich blijven melden."

Windrichting

Grofweg komt 60 procent van de claims tot nu toe uit Beverwijk, Wijk aan Zee, IJmuiden en Velsen-Noord. De overige 40 procent komt uit gemeenten die verder van de fabrieken liggen zoals Haarlem, Velserbroek en Heemskerk. "De claims komen waar de wind waait, zo simpel is het. Dat verschilt dus afhankelijk van de windrichting", zegt Jaap. 

Tata Steel: "We wachten het af"

Tata Steel zegt kennis te hebben genomen van de claims, maar niet te willen reageren. "We wachten af wat er gaat gebeuren", zegt een woordvoerder.  

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]