Start van hoofdcontent

Velsen-Noord

nl

Actievoerders blokkeren het spoor naar Tata Steel: "Ze moeten kappen met kolen"

20 januari 2023, 16.10 uur · Aangepast 20 januari 2023, 17.05 uur · Door Fred Segaar

Actievoerders van 'Kappen met Kolen' hebben vanochtend in samenwerking met Extinction Rebellion enige tijd de aanvoer van kolen via het spoor naar Tata Steel geblokkeerd. Volgens een woordvoerder van het staalconcern heeft het protest de productie verstoord. Twee actievoerders zijn aangehouden. Na verhoor op het politiebureau van Beverwijk mochten de twee weer vertrekken. 

De actievoerders krijgen waarschijnlijk wel een boete wegens erfvredebreuk, omdat ze onder een hek doorkropen dat toegang biedt tot het terrein van Tata Steel. Eén actievoerder werd ongeveer een half uur aan haar benen vastgehouden door veiligheidspersoneel van het staalbedrijf.

De tekst gaat verder onder de video.

Kappen met kolen - NH Nieuws

Kolen als brandstof voor de productie van staal is volgens Peter Jamin van Kappen met Kolen is kolen vanwege de enorme stikstofuitstoot niet langer meer te accepteren. "Ik begrijp heel goed dat het erg is als 9.000 mensen hun baan kwijtrijken", zegt hij. "Maar er zijn genoeg banen, ook in de duurzame energie. Ze staan daar te springen om mensen. Bovendien: tijdens corona is gebleken dat de zakken van de overheid diep genoeg zijn om deze mensen te compenseren."

Proces enige tijd verstoord

Peter van Boesschoten, woordvoerder van Tata Steel, vond de actie 'onnodig en jammer', omdat het concern en de actievoerders volgens hem dezelfde wens delen. "We zijn bezig met de overstap van kolen naar waterstof om staal te maken. Daarover zijn we het eens. Jammer alleen dat ze het op deze manier kenbaar maken, want ons proces is enige tijd verstoord geweest."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]