Ga naar Content

Ondernemers Velsen-Noord dreigen met nieuwe stap naar de rechter om asielboot

Dat het asielschip Silja Europa mogelijk langer blijft liggen dan afgesproken, zet niet alleen bij inwoners van Velsen-Noord kwaad bloed. Ook de ondernemers in de directe omgeving van de boot waar duizend vluchtelingen worden opgevangen, spreken er schande van dat de gemeente zich niet aan zijn afspraak houdt. Ze overwegen gerechtelijke stappen. 

Asielzoekers in Velsen-Noord nemen de pendelbus - Foto: Fred Segaar/NH Nieuws

"Er is een keiharde afspraak gemaakt. Het schip zou per 1 maart vertrekken", zegt Gerrit de Vries van Marine Sampling Holland, die met zijn bedrijf vlak naast de ligplaats van de Silja Europa gevestigd is. "Als de gemeente zich daar niet aan houdt, gaan wij ons beraden op een gang naar de rechter."

De gemeente wil de afspraak schenden vanwege het gebrek aan opvangplaatsen voor asielzoekers in het land. Een ander argument om de opvangboot langer te laten liggen, is dat de asielzoekers nauwelijks voor overlast hebben gezorgd. Ook gaan ongeveer honderd kinderen naar een school in de buurt en tientallen mannen en vrouwen lopen stage bij een bedrijf in IJmond.   

Kort geding

De Vries spande in september namens een groep ondernemers in de buurt een kort geding aan tegen de gemeente Velsen. Die beschikte volgens De Vries niet over de vereiste omgevingsvergunning.

De kade waar het schip ligt, zou de bedrijfsveiligheid én de veiligheid van de asielzoekers in gevaar brengen. De rechter oordeelde dat het belang van de noodopvang zwaarder woog dan de bezwaren van de ondernemers en wees de eis van de hand. 

Lees ook

De Vries zegt na vijf maanden te moeten toegeven dat hij weinig hinder ondervindt van de duizend asielzoekers op het schip. Maar hij zegt dat hij 'nieuwsgierig' is wat de rechter ervan vindt dat de gemeente de afspraak niet nakomt. "Uit wat ik lees in de media, maak ik op dat het schip er nog wel even blijft liggen. Ik denk dat het zinvol is gerechtelijke stappen te ondernemen. Ik ga het er met de andere ondernemers over hebben."

Peiling

Hoeveel langer dan 1 maart het schip blijft liggen, is afhankelijk van het resultaat van een enquête onder de bevolking van Velsen-Noord. De gemeente Velsen wil in maart digitaal peilen hoe Velsen-Noorders denken over een verlengd verblijf van de Silja Europa. De zogeheten burgerraadpleging neemt zoveel tijd in beslag, dat zelfs bij een negatief advies van de inwoners het schip niet eerder dan half april weg is. Vindt een meerderheid van Velsen-Noord dat het schip mag blijven, dan kan van een verlenging van een half jaar of langer sprake zijn.

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]