Start van hoofdcontent

Landsmeer

nl

Geheim rapport onthult 'DWDD-achtige' toestanden: hoe veilig is de raad in Landsmeer?

27 januari 2023, 06.25 uur · Aangepast 27 januari 2023, 19.58 uur · Door Redactie Zaanstreek-Waterland

Het geheime rapport over de bestuurscultuur op het gemeentehuis moet openbaar. Daarvoor stemde gisteravond een meerderheid van de gemeenteraad. "De conclusie is dat de wethouder die is opgestapt (Marion Breij) zich niet goed heeft gedragen in het gemeentehuis, waardoor er een onveilige situatie voor ambtenaren is ontstaan", zegt Mark Jan Prins van de PvdA. Wat er precies in staat, kan hij nog niet zeggen, omdat het rapport nog geanonimiseerd moet worden. 

Geheim document - Foto: NH Nieuws

D66 noemde de conclusie schokkend en de PvdA heeft het over DWDD-achtige toestanden. "Matthijs van Nieuwkerk, maar dan zonder 10-jarig succesprogramma", zo beschrijft Mark Jan Prins van de PvdA de opgestapte wethouder Marion Breij. Zij kreeg vorige week een motie van wantrouwen te verduren tijdens een besloten vergadering.

Breij stapte daarna direct op en schreef een brief waarin ze zei dat ze zich niet meer veilig voelde in het gemeentehuis. Veel kan Prins niet kwijt over de inhoud van het rapport, omdat hij nog niet weet wat er zwart gelakt gaat worden. "Maar slaande deuren waren er wel."

Zwart gelakt

Er zal nog het een en ander zwart gelakt moeten worden in het rapport om de privacy van medewerkers te beschermen. Volgens burgemeester Leon de Lange gaat het nog wel een paar weken tot maanden duren voordat mensen het kunnen inlezen. De vraag is wat er dan wel openbaar is en wat niet.

Marion Breij lag onder vuur omdat ze als wethouder advies zou geven over woningbouw op grond die van haar is. Zo meldde regiopartner Lokale Omroep Landsmeer. Ook trokken ambtenaren aan de bel omdat ze zich onveilig voelden bij de wethouder.

Even voor de kerst rommelde het al flink in het gemeentehuis van Landsmeer. Raadsleden waren boos op de fractievoorzitter Axel Damme van Lokaal Landsmeer die openlijk kritiek had op ambtenaren in het gemeentehuis. Een doodzonde volgens raadslid Elfferich van D66, die ook aangeeft dat de sfeer in Landsmeer niet goed is. De bom barstte tijdens de eerste gemeenteraad van het jaar. Na het aftreden van Breij stapte ook het CDA en GroenLinks uit de coalitie door gebrek aan vertrouwen.

Rust in de tent

Burgemeester Leon de Lange wil vooral de rust terug in zijn gemeente. "Er zijn nu alleen maar verliezers", zegt hij in een toespraak aan het begin van de avond. Hij ziet het als zijn taak dat er meer wederzijds begrip komt en dat er veilig en plezierig gewerkt kan worden.  "Laten we met elkaar praten in plaats van over elkaar."

Ondertussen moet er weer een meerderheidscoalitie gevonden worden in Landsmeer, terwijl de verschillende fracties in het openbaar ruzie maken. Het is niet voor het eerst dat het onrustig is in de raad van het kleine lintdorp aan de rand van Amsterdam. De afgelopen jaren zijn er meerdere burgemeesters en wethouders opgestapt vanwege een conflict met de raad of omdat ze last hadden van een onveilige en ruwe sfeer in het gemeentehuis.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]